Царят умря, да живее царят /може би/!

Ако дължината на един автомобил е определяща за положението му в царството на железните кончета, то машината наречена “American Dream” е на върха му. Масивната лимузина, посторена от къстъм-гуруто Джей Орберг е дълга над 30 метра и е коронована като най-дългата в света от Guinness World Records през 90-е години на миналия век. Тя има 26 колела, джакузи, кинг-сайз водно легло и дори площадка за кацане на хеликоптер. На въпроса защо е направена, отговорът е типичен за янките – Защо не?

Историята на този автомобил-крайцер е повече от интересна, има и продължение днес. Тя започва в края на 80-е години на миналия век, когато тунингарят взема “златен” Cadillac Eldorado, модел от 70-е години като базов, след което екипът му започва да прави сухоземната яхта, която е привършена няколко години след това и освен гореизборените екстри има и две отделни шофьорски кабини.

Лимузината е можело да се кара почти само направо, а там където се налагало завиване или връщане назад влизалав действие втората шофьорска кабина, откъдето вторият водач управлявал завиването на задните оси. Всъщност машината нямала разрешение за движение по нормалните пътища, а за придвижване на по-дълги разстояния имало възможност за разделяне в средната си част и била превозвана на камиони до различните места за изложение.

“Американската мечта” била лизингована на компания като прооционален автомобил и след приключване на лизинговия срок лизингонаемателите я зарязали в Ню Джърси. Колата се появява на сцената пред няколко години в доста окаяно състояние и с нужда от яка реставрация с дупки в ламарините, счупени прозорци и ръждясало джакузи.

Но историята придобива положителна насока – преди две години ню-йоркският Autoseum Automotive Teaching Museum обяви, че е закупил колата и че ще я използва като учебно средство помагащо на студенти да се научат как се възстановяват, правят и произвеждат автомобили. Имайки предвид колосалните размери на колата, това ново учебно “средство” предполага доста дълго време за реставрация. Тя продължава и до днес…