1

Семинар с Бруно Бастос със Ги /тренировъчно кимоно/.

С нови успехи от два последователни квалификационни турнира се завърнаха представителите на варненското джу-джицу от секцията по бразилско джу-джицу , която представлява  „Bruno Bastos assoсiation”  във Варна. На 29 септември в Загреб – Хърватия и на 30 октомври в Атина – Гърция се проведоха кръгове от квалификациите за световното първенство в Абу Даби през април 2017г. Освен точките за получени медали, които влизат официално в ранглистата на UAE JJF / United Arab Emirates jiu jitsu federation/,  предизвикателство и много силен допълнителен стимул за състезателите беше и възможността при победа в абсолютната категория, да спечелят пакет за поемане на разходите по пътуване, пребиваване, такси и всички разходи по състезанието. Именно последната възможност натежа като решение за участието в двете квалификации на варненските състезатели и пом. инструктори Радослав Букоров и Александър Александров, да се подготвят и да си осигурят присъствие на едно от двете най –силни първенства на планета по бразилско джу-джицу.

Перфектният тайминг за подготовката на двамата, както и на нежното попълнение в отбора Мила Савова и включилият се във втория турнир – Йордан Братанов се яви извънредното посещение на президента на асоциацията и неин главен инструктор Бруно Бастос. Малко преди заминаването за Хърватия, Бруно Бастос проведе технически семинар за всички трениращи, промотира в техническа степен много от варненските практикуващи и проследи последните етапи от подготовката на състезателите.

2

Семинар с Бруно Бастос без Ги – граплинг и ММА.

 

Турнирът в Загреб прие над 150 състезатели на практика от всички точки на планетата. В различните дивизии и категории имаше различен брой участници. Като най масовите категории – 77 и – 85 кг. във всички дивизии бяха пълни. Именно в такава категория се озова нашия състезател Радослав Букоров -77кг. дивизия – лилави пояси. В мач с един от фаворитите в категорията Радослав загуби и не успя да продължи в надпреварата в абсолютната категория. Александър Александров зае 2 –ро място в най тежката категория и с това си осигури възможност да се пребори за приза в абсолютната категория. На полуфинал срещна опонента си от Полша от категории и отново загуби, което му осигури 3 – място и бронзов медал. Мила Савова се състезава на най ниската дивизия – бели колани, при които няма допълнителни стимули. Това не намали мотивацията и за победа и тя донесе златен медал за отбора си.

3

Мила Савова – Загреб – златен медал.

Турнирът в Атина на 30 октомври беше в пъти по голям от предния. Там сили мериха над 400 състезатели също от всички точки на планетата. Новото попълнение в отбора при начинаещите бели колани Йордан Братанов отстъпи на по –опитен гръцки състезател. За Йордан това беше първия голям и международен турнир и общите впечатления от него се оказаха допълнителна мотивация за в бъдеще. Радослав Букоров отново срещна много силен противник от Полша и отстъпи по точки в първите срещи, което отново не му даде шанс за участие в абсолютната категория. Мила Савова изигра три силни мача, като на финала срещна много по опитна състезателка от Кипър, но тактическия план на треньорския екип и силното желание и воля у тази млада надежда на женското джу-джицу в България, помогнаха за дублирането на златното отличие. С това си представяне Мила се нарежда на челните места в ранглистата за федерацията за 2016г. Александър Александров завоюва златен медал в категорията си – 110кг. и това беше добър трамплин за участието му в абсолютната категория и надпреварата за голямата награда. Нелепа контузия в коляното на третия му мач от абсолютната категория, не му даде възможност да продължи напред и не се класира в медалите.
4

Мила Савова – Атина – златен медал.

5

Александър Александров при една от победите му – абсолютна категория – Атина

„Като цяло златен, сребърен и бронзов медал от Загреб и два златни медала от Атина. Два много силни турнира, които са съществени за изграждането на състезателите в България по този все още млад, не добре развит и изцяло самоиздържащ се спорт джу-джицу, в частност “бразилско джу-джицу”. Ако мога с няколко думи и малко на шега да обрисувам турнирите „Поляците объркаха сметките на всички”. Полша е най силната държава в Европа с най развито бразилско джу-джицу. Надявам се на бързо възстановяване на Александър, както и на Мила , която получи контузия на коляното при една от срещите си в Гърция. До края на годината има още няколко турнира, които планираме да посетим и които ще бъдат добра подготовка към следващото голямо първенство по бразилско джу-джицу в Лисабон през януари 2017г. Там се надявам да заведем повече състезатели, защото имаме подготвени кадри за такъв формат състезание, а и защото участието на такива големи турнири повишава нивото на практикуващите по безспорен начин” Това сподели главният инструктор по джу-джицу във Варна – Станислав Карастоянов.