dsc_0595

Очаква се тази вечер Стара Загора и Банско да получат ценно признание като европейски спортни селища за 2017г.

Шефовете на ACES Europe похвалиха София за усилията, които полага в подготовка за Европейска столица на спорта през 2018 г. Това стана на специална пресконференция часове преди началото на годишната Церемония на организацията, която е предвидена за тази вечер в залата на Европарламента в Брюксел.

„Темповете, с които София се подготвя да бъде Европейска столица на спорта след две години са впечатляващи. Можеш да кажем, че в това отношение България е сред отличниците в сравнение с всички досегашни световно известни градове, заслужили подобно признание. Екипът в България работи много активно, като в информационно и организационно отношение извърши огромна дейност за няма и две години,“ заяви Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europeорганизацията, която всяка година определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта.

Италианецът не пропусна да похвали развитието на проекта в България, като поздрави всеки един от представителите на София2018 в сградата на Европарламента, съобщава www.sofia2018.bg. Сред тях бяха Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на ACES Europe,Анатоли Илиев – организационен секретар на инициативата и член на Управителния Борд на ACES Europe, Мила Андреева – изпълнителен директор на София2018, Красимира Чахова – зам. кмет на Стара Загора и Георги Икономов – кмет на Банско, които участваха и в пресконференцията.

 

Добрите оценки задължават

„Добрите оценки тук са важно признание за София и България, те са равносметка за свършеното от целия екип досега по кампанията, но и голяма отговорност. Искам специално да благодаря на кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, на общинските съветници и ръководството на Общинския съвет за разбирането, помощта и ангажирането с каузата по този така важен за бъдещите поколения проект. Титлата е висока оценка за желанието на нашата столица и на България като цяло да промени отношението си към спорта и час по-скоро да предостави повече възможности за спорт, здравословен живот и физическа активност на населението,“ заяви Анатоли Илиев.

На срещата с медиите стана ясно, че вече се работи по проекта ACES да номинира и определя в бъдеще „най-добрите европейски ски, спа и курортни центрове“, както и да разшири дейността си със „световни столици, градове и общини на спорта“-за тази цел стартира глобален формат през 2018 г. с помощта на основни международни организации като Обединените нации. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки“, припомни президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели.На брифинга присъства и Хуго Алонсо, ген. Секретар на ACES Europe, който засегна широк кръг въпроси за дейността на организацията и за бъдещето на спорта като социален феномен.

Видео клип презентира София2018

По-късно тази вечер се очаква представителите на София2018 да презентират с видео клип дейността си по инициативата и да информиратавторитетната аудитория в Заседателната зала на Европейския парламент за намеренията си през следващата година. Атрактивното видео с кадри от събития, обекти и активности из София се подсилва с посланията на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“. Тойизтъква основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи. „София, един от най-древните и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „Обичам спорта, обичам София!“, заявява Герджиков в своето послание.

В многобройните събития и активности, организирани по инициатива София – Европейска столица на спорта вече се включиха като участници, гости и зрители над 100 000 души за последните две години. СъщевременноСтолична община отдели над 7.2 млн. лева за спорт тази година, включително за подобряване на спортната инфраструктура.

България очаква нови признания с още две селища на спорта

Тази вечер България със сигурност ще има още поводи за задоволство на годишната Церемония в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визитите на „Оценителната комисия“ в България и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, се очаква ACES Europeда обяви и да връчи сертификатите на Стара Загора за „Град на спорта“ през 2017 г. и на Банско за „Малък град на спорта“ през следващата година. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

Авторитетна аудитория за връчването на отличията

Традиционно, отличията се връчват в тържествена обстановка от председателя на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe) г-н Джан-Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самата Церемония от 2001-ва година насам.На събитието ще присъстват представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия, евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата.

Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова и кметът на Банско Георги Икономов са в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Ковачев за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот.Ковачев е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди две години званието Европейска столица на спорта.

До този момент четири български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас и Русе бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015 и 2016 г.

 

 

–––––––––

ACES Europe

ACES Europe е нестопанскаорганизация, базирана в Брюксел, коятовсякагодинаот 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на товапризнаниесеизвършваот ACES Europe възоснова на принципите на отговорност и етика, катосеприема, чеспортът е фактор, койтовлияевърхуразвитието на обществото, подобряванекачеството на живот, съдейства за обротоздраве и интеграцията на отделнитесоциалниобщности. ACES Europe е признатаотЕвропейскатакомисия в „Бялатакнига на спорта” (т. 50).

 

Звания

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държаваилиград с повечеот 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколкотитли на година за европейскиградове с аселениеот 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за групаотняколкомалкиградове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколкотитлиза населени места с по-малко жители.

 

Проект

Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активенначин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализирапо инициатива на Спортнатаасоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), ЕвропейскатаКомисия и програмите, представени в „Бялатакнига на спорта“ (точка 50). ДомоментасредградоветепобедителисаМадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага.

 

София2018

София беопределена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Решениетобеобявенопрез ноември 2014 г. отОценителнатакомисия на организацията ACES Europa с мотивите, че „градът е добърпример за спорт за всички, катоинструмент за подобряване на здравословнияначин на живот, интеграцията и образованието, коитоса в основата на инициативата.“С изборасипрез 2018 г., София сенаредидоградове, коитопрезизминалотостолетиесадоказалиприносасикъмразвитието на множествоспортове с провеждането на стотицинационални и световнипървенства на територията на тезиградове.

 

Титлата

Титлатаевропейскастолица на спорта не е свързана с домакинства на спортнисъбития, а по-скороима за целдапопуляризираактивнияначин на живот, развитието на спортниполитики и инфраструктура с добрисъоръжения, програми и активности. Акцентът е върхумасовияспорт и върхузначението на спорта катоприоритет в живота на хората.

 

София2018 ИнфоЦентър