МАЗ е готов за Дакар-2017

Отборът МАЗ-СПОРТавто ще стартира в рали-рейда Дакар-2017 с обновени състезателни камиони МАЗ, които се представиха много добре досега на няколко други оф-роуд състезания. Плановете си за участие в поредното издание на най-тежкия рали-маратон в света МАЗ обяви на специална пресконференция преди няколко дни.

В предстоящото състезание заводският отбор ще стартира с три автомобила, сред които и два обновени състезателни камиона МАЗ. Машините са по-леки от предишните и имат турбодизели Caterpillar с ходов обем 12,5 л и мощности от по 930 к.с., подготвени специално за тях от чешката специализирана марка и състезателен екип Buggyra.

Като цяло състезателните МАЗ-ове са станали по-надеждни, в кабините им вече има климатик и круз-контрол, не позволяващ да се превишава максимално разрешената скорост, което ще предпази екипажите от излишни наказателни минути.

Тези състезателни камиони вече се представиха много добре в международния рали-маратон “Пътя на коприната” по маршрута Москва – Пекин. Заводският отбор МАЗ-СПОРТавто разчита на добри резултати в Дакар-2017 най-вече от екипажа с пилот Сергей Вязович, щурман Павел Гаранин и механик Андрей Жигулин.

Рали-рейдът Дакар-2017 ще се проведе от 2-и до 14-и януари 2017-а година в Южноамериканския континент по териториите на Аржентина, Боливия и Парагвай по маршрут с обща дължина от около 9000 км.