251116-del4ev

Георги Делчев е един от най-опитните волейболни специалисти в страната с 40-годишен треньорски стаж. Той стана основоположник и идеолог на женското направление в този спорт в Бургас с основаването на клуб Бургас 2007. През миналата година тимът влезе в градската спортна история с първо участие в Националната волейболна лига. При историческия си дебют в елита момичетата на Георги Делчев се представиха достойно със заетото шесто място, а в турнира за купата на България направиха пробив до финалната четворка, на която станаха домакини и докараха в зала „Младост” цвета на родния женски волейбол.

През този сезон обаче Бургас 2007 остана на санитарния минимум на бюджета, който му гарантира само задължителните плащания. Жертвайки се в името на икономиите, Делчев се принуди да съвместява поста на спортен директор със старши треньор в клуба. Обедняването рефлектира пагубно и на резултатите – 4 загуби от 4 мача. Делчев е уморен от совалките в търсене на средства, които му пречат да се концентрира върху подготовката на тима, ала не губи надежда, че нещата могат да се оправят в движение. В интервюто с него се преплитат нотки на отчаяние и оптимизъм. Странна, но съвременна амалгама.

 – Г-н Делчев, Бургас 2007 регистрира лошо начало с 4 загуби от 4 мача. По-слаб ли е отборът от миналия сезон?

– Отборът като отбор и подготовка не е по-слаб, а другите отбори са с по-добри състави от миналото първенство. Заради орязания бюджет не можахме да направим желаната селекция. Просто изостанахме от конкуренцията.

– На какво отдавате поредицата от поражения?

– Загубите се дължат и са свързани с отговора на първия въпрос и липсата на финансово стимулиране, да не говорим за осигуряване. Момичетата имат потенциал, но как да го разкрият, като няма с какво да ги мотивираме?

– Идва ли ви наум отказване от участие?

– За отказване не ми е минавало и през ум, но на състезателките им минава, след като нищо не получават. Чест прави на фирма „Демакс“ начело с г-н Петър Кънев, че ни помага. Иначе досега да сме хвърлили кърпата.

– Виждате ли светлина в тунела?

– Светлина има, но е много мижава на фона на безхаберието на институциите, свързани със спорта. Жалко за положените труд, усилия и нерви. Не ни трябва чак толкова много, но не срещаме подадена ръка.

– Каква е целта пред тима, кое място в лигата е реално постижимо?

– Целта е да представяме Бургас, да радваме, колкото можем малкото останали фенове. И не на последно място- да дадем шанс за израстване на момичетата от школата. При нас са от малки, а миналата година направиха исторически дебют в елита. Напредват и ще бъде нелепо, ако полетът им се прекърши.

– Има ли почва женският волейбол в Бургас?

– След футбола волейболът е най-гледания спорт в Бургас, а от колективните спортове волейболът, в това число и женскияг, има най-добри резултати в Европа и света през последните 35 години. Затова този спорт се радва на плодородна почва на национално ниво, затова ще бъде срам за голям град като Бургас, ако изостане в това отношение.

– Продължава ли школата да се развива продуктивно? Растат ли попълнения за представителния женски състав?

– Школата работи с различни възрастови групи, участваме в държавни първенства с три отбора. Още нови и свежи попълнения ще има, ако се обърне внимание на представителния отбор, в противен случай ще е масов спорт, както е в другите волейболни клубове в Бургас и областта.

– Ако мъките с формирането на бюджет не намерят кардинално решение, ще участвате ли в елита и през следващия сезон?

– Формирането на бюджет на този етап е в сферата на мечтите, а от това зависи участието ни. Ако не превърнем участието си в традиция, съжалявам и много ще ми бъде мъчно и тежко единствено за хората, които обичат този спорт и искат да го има, а те не са малко.