7

Нивото на карате киокушин в България, Полша и Русия е също толкова добро, колкото в Япония. Българският отбор е много силен отбор и очакваме да се получи много добро състезание. Това заяви главният секретар на Световната киокушин федерация (KWF) шихан Анджей Древняк по време на пресконференция относно провеждането на Петото открито световно първенство по карате киокушн за юноши и девойки – Кумите, във Варна. То се организира от Българската карате киокишин федерация и ще започне утре, 3 декември, от 10 ч. в Двореца на културата и спорта в морската столица, а финалните срещи ще се проведат на 4 декември.

Пресконференцията бе открита от националния представител на киокушин-кан и член на УС на БФФК Николай Рачев. „Благодаря на всички, които подкрепят това изключително важно за нас първенство. Организираме го за всички състезатели и  любители на карате киокушин“, заяви сенсей Рачев и даде думата на японското светило в бойното изкуство – Канчо Хацуо Рояма, 9 дан, който пристигна вчера в България специално за първенството.

„Организаторите на първенството направиха нещо забележително – за по-малко от 8 месеца успяха да се приготвят за това състезание. Тук, във Варна, са се събрали най-добрите бойци в карате киокушин“, категоричен бе Рояма.

На пресконференцията присъства и шихан Хени Босман, 7 дан. „Това първенство е още един начин да покажем, че карате киокушин ни обединява. Показателен е фактът, че за това състезаниe дойдоха над 665 състезатели от 33 страни“, заяви Босман.

Шихан Митсуаки Кинай, 6 дан, Япония, който е и член на УС на киокушин-кан, благодари на Българската карате киокушин федерация за организацията и сподели, че е нетърпелив да започне първенството.

На пресконференцията присъстваха още вицепрезидентът на Международната федерация по карате (IFK) шихан Дейвид Питхол, 6 дан, и сенсей Асен Асенов,5 дан – член на УС на БККФ.