Исторически ден за ŠKODA във WRC 2: Есапека Лапи и Яне Ферм със световна шампионска титла

Исторически ден за ŠKODA. „Летящите финландци“ Есапека Лапи и Яне Ферм бяха короновани за световни шампиони. Благодарение на своята убедителна победа в рали Австралия, дуото на ŠKODA за първи път грабна титлата в Световния рали шампионат клас 2 (WRC 2). Финландците не успяха да скрият радостта си, докато се качваха на покрива на спечелилата състезанието ŠKODA FABIA R5. Отборът ШКОДА Моторспорт е победител и в отборното класиране, което е един от най-големите успехи на бранда в своята 115-годишна история.​

​“Това е паметен ден за марката ŠKODA! Гордея се с целия екип на ШКОДА Моторспорт. Естествено преди всичко с Есапека Лапи и Яне Ферм, които тук, в австралийската жега възнаградиха целия екип за тяхната отлична работа през този сезон. Отправям едно голямо благодаря към инженерите и механиците, без които този успех нямаше да бъде възможен“, каза Михал Храбанек. Директорът на ШКОДА Моторспорт гледа на този успех като потвърждение за технологичното развитие на Чешкия автомобилен производител: „Тази година 10 от 13-те състезания във WRC 2 бяха спечелени от ŠKODA FABIA R5. Това е достатъчно показателно за качеството и бързината на нашия рали автомобил.“

Със своята победа на финалното, за сезона състезание от Световния рали шампионат, Есапека Лапи се изстреля към върха на генералното класиране на WRC 2 с 130 точки и наследи миналогодишния победител Nasser Al-Attiyah (К). Второто място в класирането при пилотите отива при финландеца Teemu Suninen (120), който този сезон се състезаваше с частна ŠKODA FABIA R5. Победата в шампионата е поредният крайъгълен камък за ШКОДА: през 2011г., Юхо Ханинен (Фин) със ŠKODA FABIA SUPER 2000, постигна победа в S-WRC, предшественика на сериите от WRC 2.

Триумфът на Лапи и Ферм в рали Австралия е четвърта поредна победа за дуото във WRC 2, сезон 2016. С най-добро време ощe в първия специален етап в петък, финландците поведоха в състезанието. Въпреки праха и горещината, Лапи остана непогрешим зад волана, спечели общо 22 от 23-те етапа и завърши с впечатляваща преднина от 4:35,8 минути над своя конкурент Nicolás Fuchs (PE) с частна ŠKODA FABIA R5. Oт дебюта на ŠKODA FABIA R5 в рали Португалия през май миналата година, това е десета победа и 25-ти подиум за новия рали автомобил във WRC 2.

Шампионската титла във WRC 2 е изключителен успех в кариерата на 25-годишния Есапека Лапи. През 2014г. той спечели Европейския рали шампионат, но тазгодишната победа над най-добрите шофьори и в състезание от по-високо равнище като WRC 2, е един сериозен успех. „На седмото небе съм. Това е един от най-важните дни в живота ми като рали състезател! Напрежението по време на рали Австралия беше голямо, но за щастие Яне и аз запазихме хладнокръвие през цялото време и се вкопчихме в заслужената победа за oтборa. Благодаря на целия екип на ШКОДА Моторспорт, който винаги ни осигуряваше перфектния автомобил. Вече може да празнуваме заедно“, каза Лапи.

Крайно класиране в рали Австралия (WRC 2):
​1. Lappi/Ferm (FIN/FIN) ŠKODA FABIA R5 2:53:38.0 часа
2. Fuchs/Mussano (PE/ARG) ŠKODA FABIA R5 + 4:35.8 мин.
3. Ptaszek/Szczepaniak (PL/PL) Ford Fiesta R5 + 6:42.9 мин.

Skoda Fabia R5
Новата Skoda Fabia R5 е чиста проба high-tech рали автомобил. В съответствие с изискванията на ФИА, Skoda Fabia R5 е оборудвана с 1.6-литров турбо двигател, което е и най-значимата промяна в модела, в сравнение с двулитровия атмосферен двигател при своя предшественик Skoda Super 2000 .
Новата Skoda Fabia R5 е със задвижване на четирите колела и разполага с пет-степенна секвенциална скоростна кутия и McPherson окачване. Теглото на автомобила е 1,230 кг, отговарящо на минималните изисквания по регламент.
Този наистина специален рали автомобил е разработен от екипа на Шкода Моторспорт в продължение на 15 месеца на интензивна развойна дейност и фина настройка на автомобила, гарантирайки, че ултра-модерните компоненти в него си взаимодействат перфектно.
За Еуратек ООД и първите Ендомаркови шампионати в България
Еуратек ООД е единствения официален вносител на автомобилния производител Шкода Ауто за България от 1992 година насам. Компанията оперира в сферата на вноса, продажбата и следпродажбеното обслужване на автомобилите Шкода. Продажбено-сервизната и мрежа се състои от 13 обекта в цялата страна. По пазарен дял марката традиционно се нарежда в първата шестица на най-продаваните автомобили в България.
Еуратек е първият и единствен за сега инициатор на едномарков шампионат в моторспорта. Първият едномарков шампионат „Купа Шкода Октавия” стартира през 1999 година с 18 автомобила. Известните състезатели Вилхем Кънчев и Николай Златков започнаха своята състезателна кариера като победители в едномарковия шампионат Купа Октавия.
Втория едномарков шампионат „Купа Шкода Фабия” стартира през 2006 година с 12 автомобила и се превед в 2 поредни години.
От 2010 до 2013 година Еуратек е спонсор на най-успешния български рали състезател – Димитър Илиев, който в последните 4 години от своята състезателна кариера избра да се състезава с Шкода Фабия Супер 2000 и стана 3 пъти рали шампион на България.