В събота младата варненка Силвия Георгиева събуди атлетическата ни общност с изненадващата новина, че е взела медал от балканския крос в Чуприя. 17-годишната състезателка на клуб „Евър” и треньор Цонка Господинова се върна със сребърно отличие при девойките, като единствено тя успя да го измъкне от силния турски отбор, който бе без конкуренция.

Силвия изненадващо дори се опита да вземе титлата, но отстъпи с минималното за крос – само 4 сек. на турската бегачка.

За специалистите Силвия направи впечатление преди година със стабилното си представяне. Най-големият й връх обаче бе на европейското за младша възраст в Тбилиси това лято, където на 2000 м с пр. се класира за финала и с нетърпение очаквахме да видим какво ще стане. Силвия вече изглеждаше сигурна медалистка, но 150 м преди финала падна на водното препятствие, загуби много време и завърши една 13-а. С това, както и с трите рекорда преди това (2 на 2000 стипълчейз и 1 на 3000 м с пр.) подсказа, че се задава нова бегачка, устремена към покоряването на нови върхове.

Мнозина я познават, като едно скромно и очевидно работливо момиче. През зимата тя потвърди очакванията ни и спечели две титла на първенството в зала.

Коя е Силвия и какво търси в леката атлетика? За нея разказва треньорката й Цонка Господинова, която откри Ваня Стамболова и Теодора Коларова. Явно добрият специалист е видял „нещото” и у Силвия, с което е преценила, че си заслужава да се заеме.

 

„Силвия дойде при мен преди три години. Семейството й се върна от Испания и каза, че идва да тренира лека атлетика. Проверила за мен и бе категорична, че иска да я тренирам. Хубавото е, че семейството й има отношение към спорта, а баща й дори искал Силвия да тренира футбол, като в Испания е играла в някакъв отбор. То си личи все още по стойката й. Тя обаче каза, че не иска да е футболистка, а харесва атлетиката. Започнахме, като в началото тя бе много слабичка, имаше и много неправилна техника. Това не е болка за умиране и се оправя, но за мен много по-важно бе, че Силвето дойде и знаеше какво иска. Каза – идвам да тренирам и да печеля медали. За мен бе много добре, защото тя си даваше сметка, че трябва да издържи на всички изисквания и тренировки.

Така започнахме – със специални бегови упражнения, но и тя бе много стриктна и изпълняваше всичко. Отначало бе по-бавничка и бе ясно, че не става за спринтьорка.

Не беше лесно,  но затова сега не бях изненадана от успеха й на балканския крос. Ако това бе станало през 1 или 2 години – щеше да е изненада, но сега не. При нея бързо се случиха нещата и то за хубаво. Преди бе по-свита, по-плашлива на състезания, но на европейското през лятото и след него насъбра малко повече кураж и вече се състезава доста по-добре. Има вяра в себе си, което е много добре.”

Треньорката припомня какво се е случило със Силвия на европейското в Тбилиси, където бяхме доволни, че се е класирала за финала. „Тя бе сигурна медалистка там и до последни 150 м вече се виждаше с медал. Имаше едно момиче, което бе над другите, но веднага след нея бяха Силвия и още две момичета, които я гонеха. На водното препятствие незная какво стана, но Силвия падна, дори си удари главата. Стана и продължи, но завърши 13-а. Бе готова за медал и щеше да го спечели, но има и такива моменти.”

Цонка признава, че със Силвия работи много внимателно, защото тя е по-слаба и крехка атлетка. Категорична е, с постепенна работа ще постигнат още по-добри резултати. Засега поне, коронната дисциплина на Силвия ще е стипълчейза, но ще бяга и 1500 на писта. В междинните периоди участва в много кросове, защото треньорката смята, че така ще подобри базовата издръжливост.

„Силвия е момиче с характер, макар да ви изглежда мила, добричка, толерантна, коректна и много скромна. Тя е такава, но е и много спортна натура, която знае да се бори. Доволна съм, че вече е по-уверена, а с всяко следващо състезание израства. Тя, сравнена с Ваня Стамболова, също има характер, но не е толкова емоционална. Силвия има високи цели в спорта. Общо взето се подчинява на максимата – правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Вярвам, че бъдещето в спорта е пред нея и ще стигне високо.”

Господинова добавя, че сега Силвия учи в спортното училище във Варна и смята да продължи и след това със спорта, като кариера и образование. За 2017-а една от целите на младата ни надежда е да се класира за европейското за старша възраст на 3000 м с пр.

Ние пък ще чакаме Силвия да ни радва с много спортни успехи! А това да е само началото.