Националният отбор за младежи под 21 години попадна в Група Д от първия етап на световните квалификации. Съперници на тима ни са Франция и Дания, а срещите ще се проведат от 6-и до 8-и януари в столичната зала „Христо Ботев“. Паралелно с турнира в София ще се изиграят мачовете и от останалите три квалификационни групи. Домакини са Германия, Белгия и Португалия. За следващия етап ще се класират победителите в четирите потока и двата най-добри втори тима.

Програма за квалификацията в „Христо Ботев“ можете да видите тук.

Отборът ни започва подготовка на 18-и декември под ръководството на селекционера Николай Желязков.

Ето и какво каза той в интервю за сайта на БФВолейбол volleyball.bg:

-Франция е добре познат съперник на тима ни. Двата отбора бяха в една група по време на Европейското първенство за младежи под 20 години миналото лято в Пловдив и Варна. Тогава се наложихме с 3:2. Какво е мнението Ви за „петлите“?

-Франция е един много стойностен и равностоен противник. Със състезатели, които играят в добри отбори във Франция. Много е важно да видим тези играчи до какъв етап са се развили от европейското досега. Едни 5 месеца в тази възраст са от голямо значение. Същото важи и за нашите момчета. Това е един динамичен процес и предстои да видим на какво ниво сме.

-Другият съперник на тима ни – Дания, пропусна това Европейско, а за последно волейболистите ни в тази възраст играха срещу тях в началото на 2015-а година, когато в европейска квалификация ги победиха с 3:1. Каква е оценката Ви за този тим?

-Дания е отбор, който доста хора подценяват, но аз мисля, че имат някои добри изпълнители в състава си. Резултатите, които постига на международната сцена тима показват, че е на едно много добро ниво. Очаква ни една много интересна и тежка квалификационна група в София.

184034 BONC7414

(На Европейското първенство в Пловдив и Варна тимът ни завърши на 8-о място.)

-Каква е целта пред отбора?

-В спорта цел номер едно е да се печели. Това е целта и пред нашия отбор. Класирането за световно първенство е много тежка задача. Ние сме реалисти и сме наясно с това нещо. Победителят от нашата група отива във втория етап от квалификациите в Украйна. Самото класиране за световно първенство ще бъде много тежко, но географията на волейбола е такава – вече няма лесни мачове и варианти за класиране. Борба ще има и аз съм готов да водя тази битка, да направя всичко възможно да се класираме за този шампионат. Вярвам във възможностите на момчетата и съм убеден, че ще направим всичко възможно, за да изпълним целта си!

-На какво ниво се намират волейболистите, които планувате да попаднат в състава?

-В периода, в който поех отбора до момента изгледах доста мачове. Получих информация от доста колеги треньори. Имам представа от нивото на всеки състезател, който ще бъде повикан. Имам идеи за това как трябва да бъде осъществена работата в този период.

171502 BONC1505

(Тимът ни ще бъде без основния си диагонал Радослав Парапунов, който следва в САЩ.)

-Има ли състезатели със здравословни проблеми?

-Имаме някои здравословни проблеми, които още ме карат да имам някои въпросителни, но те съпътстват винаги една подготовка. Така че ще видим в следващите дни как ще се развият нещата. Като цяло се надявам всички да са здрави и да дойдат пределно мотивирани. С желание да отидат на световно първенство, защото те са изпълнителите, а аз само мога да им помогна. Надявам се да дойдат амбицирани и да дадат най-доброто.

-Отборът вече има натрупан опит в международни двубои от две европейски и едно световно първенство, на които участва в последните две години. Ще бъде ли от полза в предстоящите срещи?

-Да, при всички положения. Въпросът е, че отборът ще бъде без основния си диагонал Радослав Парапунов. Това променя много неща. Дава шансове на други и съответно променя изцяло играта.

181426 BONC8848

(През 2015-а година волейболистите ни участваха на Световното първенство за младежи под 19 години в Аржентина, където остана на 12-о място.)

-Мислите ли да извикате обратно в тима Стефан Иванов, който пропусна Европейското първенство в Пловдив и Варна?

-Планувал съм да бъде повикан. Стефан се връща от контузия, която лекуваше – операция на коляното. В момента тренира. Чух се с неговия треньор Атанас Петров в „Хебър“ (Пазарджик). Състоянието от гледна точка на коляното е задоволително. Започва да тренира добре, чувства се добре. Лошото е, че има някакъв проблем със сърцето и в момента е на изследвания в София за това нещо. Трябва да се изчака решението на медицинските екипи, дали ще може да играе или не. Ако зависи от мен и всичко е наред той ще бъде сред повиканите.