Най-голямата и весела ледена пързалка в България ще бъде официално открита на 16 декември – петък, в 16,30 ч. в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. На леда ще излязат учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“, които ще покажат завидни спортни умения с кънките. Специални гости ще са музикантите от Детско-юношеския духов оркестър на Община Долни Чифлик.

Леденият „стадион“ отваря врати за втора поредна година в „Камчия“. Той е с уникалните за страната размери 60 х 30 метра или 1800 кв. метра синтетичен лед, който покрива игралното поле в многофункционалната зала на спортния комплекс и я превръща в хокейна площадка.

200 чифта кънки с номера от 26 до 47, постоянна температура от 20 градуса, комфортна обстановка, много музика и настроение вече очакват гостите на „Камчия“ от днес до средата на януари следващата година. Пързалката работи от 8,00 до 20,00 часа всеки ден, включително и през предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Тази година са предвидени семейни и групови билети.

Едни от най-активните кънкьори на ледената пързалка през миналата година бяха учениците от Училището на бъдещето в „Камчия“. Те имаха специални занимания в часовете по физическо възпитание и спорт, а така също и активно тренираха през Коледната ваканция. По време на официалното откриване за тях е предвидена и специална почерпка, осигурена от Сладоледена компания „Алджида“.

Празникът на леда ще започне веднага след Коледния концерт на учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин“, който по традиция се провежда в навечерието на Рождество. Спектакълът ще се проведе в киноконцертната зала на „Черноморски“. Пред 600 родители, учители и гости, децата ще отворят коледните дарове и ще разкрият вълшебните пожелания, с които 2017 г. ще е по-добра, по-красива и по-успешна. В 90-минутната приказка ще се включат повече от 220 от учениците на Училището на бъдещето, които ще се изявят на три езика – на български, руски и английски. Специално участие ще вземат хорът и театралната школа към училището, а групата по гимнастика ще изнесе танцов спектакъл в три части. Уникалното мултимедийно шоу ще започне с конферентна връзка с Дядо Коледа.

Най-талантливите участници ще представят училището на започващия на 26 декември Международен фестивал и творческа среща „Заедно в 21 век“ „Зимна приказка в „Камчия“. Поканени са художници, певци, музиканти, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори, студенти и ученици и туристи от различни страни и националности и от всички възрасти. По време на красивото събитие гостите ще представят националните си традиции и обичаи, ще посрещнат 2017 година няколко пъти – според часовата зона на страната, от която идват. Участниците във фестивала ще спазят традицията да представят държавите си в специални вечери.

Организатори на събитието са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“, а художествени директори са известната Наталия Барабанщикова от Молдова и Кахабер Онашвили от Грузия.