Резултат с изображение за Мирела Демирева

Сребърната медалистка в скока на височина на Олимпийските игри в Рио де Жанейро – Мирела Демирева, спечели приза за Спортист номер 1 на годината на България. Тя има  сребърен медал от Европейското в Амстердам.

Второто място остана за Елица Янкова, която на Олимпиадата в Рио спечели бронзов медал.

На трето място се нареди сноубордистът Радослав Янков, който през тази година спечели световна купа по сноуборд в паралелните дисциплини.

Лекоатлетката Ивет Лалова, която през тази година спечели два сребърни медала от европейското първенство в Амстердам, се нареди четвърта. Най-бързата бяла жена достигна до финал на Игрите в Рио, а в класацията за Спортист на годината събра 817 точки.

В топ 5 влезе и тенисистът Григор Димитров, който през тази година достигна до три финала на турнири от АТП. Той събра 513 точки.

Боксьорът Кубрат Пулев изпраща най-успешната си година под номер 6 в класацията. През изминалите почти 365 дни Кобрата спечели европейската титла, а преди седмици успя да завоюва и Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация. Пулев получи 503 точки.

Алпинистът Боян Петров завоюва седмото място с 319 точки, а осма в класацията остана световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, която получи 208 точки.

На десето място се нареди Цветана Пиронкова със 178 точки, а пред нея е баскетболистът на Барселона Александър Везенков, който събра 202 точки.

Шампионът от Параолимпийските игри в Рио Ружди Ружди получи наградата за Спортист номер 1 с увреждания в България. Той се окичи със златен медал в тласкането на гюле в клас F55 с нов световен рекорд от 12.33 метра.

Ружди спечели два златни медала на световното първенство – в дисциплините хвърляне на диск и тлaскане на гюле.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика бе избран за Отбор на годината на България. Момичетата на Ина Ананиева завоюваха бронзов медал на Олимпиадата в Рио в много труден момент и спечелиха симпатиите на цялата страна.
Ина Ананиева бе определан за треньор на годината.