През изминалата 2016 година клуб по плувни спортове „Астери“ отбеляза огромен скок  с позицията си в комплексното класиране на БФПС  по точки за купа „България“ на 25м и 50м басейн.
КПС  „Астери“ зае 4-то място от 63 клуба с 1303.22т  като се подреди след  ПСК „Черно море“, ЖПК „Младост“91, ПК „Бриз“. За своето кратко съществуване от 2013 година клубът заема водеща позиция в България като развива състезатели във всички възрастови групи.
 В класирането по медали на БФПС само от държавни първенства състезателите на „Астери“ заемат 3-то място в България за 2016 със спечелени  91 медала, от които 48 златни.  От официални състезания включени в състезателния календар на БФПС и международния календар на ЛЕН общо 235 медала и подобрени 15 национални рекорда. Младежите от клуба станаха вицешампиони в комплексното класиране при мъжете на лятно държавно отборно първенство.
За успешното представяне на тима през 2016г  заслуга има и треньорският състав, който работи  под ръководството на Динко Юкич – европейски и световен шампион по плуване.