Фантазия - 40 Lancia Stratos на едно място и Ерик Кома - видео

Бившият пилот от Формула 1 Ерик Кома има много специална страст – легендарният рали-автомобил Lancia Stratos. Той се пусна в състезание с него отново 40 години след последната победа на рали-легендата в световния рали-шампионат.

Връзката на Ерик с автомобила е още от детските му години във Франция, когато за пръв път вижда фурията в действие по време на рали Монте Карло. След приключването на активната си състезателна кариера в която са отбелязани участия във Формула 1 през началото на 90-е години на миналия век, японския туристически шампионат и дори в световния рали-шампионат, Ерик се фокусира върху страста си към прочутата рали-легенда.

През 2011-а Ерик стартира в състезания не само да съживи на практика духът на Stratos, но и иска да побеждава с нея. С титлите си в италианския ретро-рали шампионат, в Tour de Corse и Targa Florio той прави точно това.

Дизайнът на колата е на Bertone, тя е шампион във WRC през 1974, 1975 и 1976, но продължава да жъне победи в ръцете на частни пилоти още цяло десетилетие. От модела санаправени почти 500 коли и много малко от оцелелите се карат по начина на Ерик.

През 1986-а за да се отбележи десетгодишнината от последната победа се провежда световна среща на автомобила – World Stratos Meeting, на която се събират 40 автомобила от целия свят. От тогава насам не е провеждано подобно събитие, докато Ерик се нагърбва да стори това по време на ретро-рали в Биела, Италия.

Събитието World Stratos Meeting в Биела събира 40 коли от прочутия модел с подкрепата на часовникарската марка Zenith, подготвила за събитието лимитирана серия от часовници Zenith El Primero Watches. Eрик събира събитието с с ретро-ралито Rally Lana Storico, в което взимат участие над 200 ретро-състезателни автомобила.