Автомобилите PEUGEOT 3008 DKR заеха челните 3 позиции във втората част на маратонския етап

Автомобилите PEUGEOT 3008 DKR постигнаха трите най-бързи времена в дневен етап за втори път от началото на Дакар 2017. Себастиан Льоб, Стефан Петерхансел и Сирил Депре окупираха подиума на съкратения етап във вторник, в резултат на което отборът на Peugeot отново заема челните три места в общото класиране, а лидер в предварителното класиране е Льоб/Елена.

• Трите автомобила PEUGEOT 3008 DKR оставиха своя отпечатък в маратонското изпитание на Дакар 2017, като регистрираха трите най-добри времена на Етап 8. Себастиан Льоб и Даниел Елена бяха най-бързи с постижение от 4 часа 11 минути и 2 секунди, което им даде преднина от 1 минута и 38 секунди пред съотборниците им Стефан Петерхансел/Жан- Пол Контре, които отбелязаха второто най-добро време днес (+3 минути и 35 секунди). Стабилното каране на Сирил Депре/Давид Кастера им донесе третото най-добро време (+5 минути и 35 секунди) и те си върнаха третата позиция в общото класиране, като изпревариха Нани Рома/Алекс Харо Браво с 6 минути и 19 секунди.

• Според правилата за маратонския етап на Дакар, по време на почивката през изминалата нощ в Uyuni, екипажите нямаха достъп до външна сервизна помощ. И трите екипажа на Team Peugeot Total сами се погрижиха за своите автомобили PEUGEOT 3008DKR, като Льоб и Елена смениха помпата на усилвателя на волана на колата си. Въпреки това техническо предизвикателство трите екипажа на Peugeot постигнаха най-добро представяне в етап 8.

• Лошото време продължава да оказва влияние върху Дакар 2017 и организаторите бяха принудени да съкратят двете състезателни отсечки, формиращи Етап 8, от 492 на 417 километра, по изключение беше позволена и сервизна помощ между двете части, в които се измерваше време. След това състезателите бяха блокирани от свлачище по пътя си към Салта, Аржентина, което пък доведе до анулирането на Етап 9 в сряда. Сервизните автомобили се очаква да достигнат града в Северозападна Аржентина късно през нощта.

ВИД ТЕРЕН: кал, офроуд каране с навигация, отсечки, наподобяващи етапи на WRC
УСЛОВИЯ: сложни, с много локви
ТЕМПЕРАТУРИ: между 10°C и 21.6°C.
СРЕДНА СКОРОСТ НА ДВИЖЕНИЕ: 95.5 км/ч
МАКСИМАЛНА СКОРОСТ НА ДВИЖЕНИЕ: 176.5 км/ч.

КЛАСИРАНЕ ЕТАП 8:
• LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, 4h11m2s
• PETERHANSEL Stéphane (FRA) / COTTRET J-P. (FRA), PEUGEOT 3008DKR, +3m35s
• DESPRES Cyril (FRA) / David CASTERA (FRA), PEUGEOT 3008DKR, +5m13s
• HIRVONEN Mikko (FIN) / PERIN Michel (FRA), Mini, +8m14s
• DE VILLIERS Giniel (ZAF) / VON ZITZEWITZ Dirk (ZAF), Toyota Hilux, +11m57s

ПРЕДВАРИТЕЛНО КЛАСИРАНЕ СЛЕД ЕТАП 8
• LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, 20h10m5s
• PETERHANSEL Stéphane (FRA) / COTTRET J-P. (FRA), PEUGEOT 3008DKR, +1m38s
• DESPRES Cyril (FRA) / David CASTERA (FRA), PEUGEOT 3008DKR, +17m17s
• ROMA Nani (ESP) / HARO Bravo (ESP), Toyota Hilux, +23m36s
• HIRVONEN Mikko (FIN) / PERIN Michel (FRA), Mini, +53m41s

Себастиан Льоб (PEUGEOT 3008DKR #309)
Етап 8: Първа позиция / Общо класиране : Първа позиция
Трябваше да поработим върху колата миналата нощ в Уюни. Помагах на Даниел до около 11 часа, след което отидох да си легна. Първата част на етапа днес премина добре за нас и колата ни работеше като по часовник. Условията изобщо не бяха перфектни, като на няколко пъти преминахме през участъци с локви, простиращи се на до 600 метра. Стефан беше малко по-бърз от нас в началото на офроуд частта, но ние имахме предимство, когато преминахме към маршрута с по-нормална пътна настилка. Направихме най-доброто възможно, за да натрупаме преднина, след което обаче се натъкнахме на един скрит камък около 80 километра преди финала. Въпреки това продължихме и спечелихме етапа и отново сме лидери във временното класиране. Ще стартираме първи в четвъртък, за когато чухме, че навигацията ще бъде също толкова, ако не и по-трудна. Все още се борим, което е и най-важното, въпреки че Стефан не е много назад. Той се справя добре и ще трябва да продължим напред без да правим грешки. Даниел се справя добре с навигацията за момента, дори и на офроуда. За момента всичко се развива добре за нас, но още нищо не е приключило…

Стефан Петерхансел (PEUGEOT 3008DKR #300)
Етап 8: Втора позиция / Общо класиране: Втора позиция
Днес не беше перфектен ден за нас. Спукана гума след първите около 120 километра ни струваше три минути и това позволи на Себастиан да ни задмине на пътя. След това се движехме след него, като само се пазехме от прашните облаци, които вдигаше колата му. Финиширахме, като загубихме само малко над 3 минути. Въпреки това съм доволен с постигнатото време днес, защото около 300 километра от днешния етап бяха във WRC стил. Не се справихме зле и сме доволни, че не загубихме повече време. Не сме лидери, но разликата не е много голяма и все още всичко е възможно. Себастиан Льоб знае как да работи под напрежение и да поддържа лидерска позиция, но ще направим най-доброто, за да бъдем най-бързите в оставащите етапи. И трите автомобила Peugeot отново заемат челните три места на подиума във временното класиране, което е добра позиция. Разочарован съм, че Super Belen изпитанието от сряда е отменено, защото щеше да бъде добър тест за нас и възможност да отвърнем на предизвикателството.

Сирил Депре (PEUGEOT 3008DKR #307)
Етап 8: Трета позиция / Общо класиране: Трета позиция
Миналата нощ трябваше да погледнем един проблем с елемент по окачването. Реших, че е по-разумно да сменим частта и в резултат на това с Давид си лeгнахме късно през нощта. Въпреки това, бяхме в добра форма сутринта. Днес имахме голямо преживяване, след като попаднахме в аквапланинг в едни локви. Силата на водата успя да отвори вратата на Давид и той получи неочакван душ! Нямахме проблеми по време на втората част, която беше повече като етап от WRC и не ни допадна. Стартирахме шест минути след Нани Рома, но финиширахме 4 минути пред него, в резултат на което сме доста доволни от представянето си днес.