Забележителен успех за PEUGEOT 3008DKR с първо, второ и трето място на Рали Дакар 2017

Изцяло новите автомобили PEUGEOT 3008 DKR на Петерхансел/Котре, Льоб/Елена и Депре/Кастера приключиха 9000-те километра на Рали Дакар 2017 през Парагвай, Боливия и Аржентина , като финишираха на челните три места и окупираха подиума в Буенос Айрес, Аржентина. С класиране на първо, второ и трето място в последния етап на ралито, Peugeot прибави нова победа към вече извоювани пет в най-известното кроскънтри рали. Това съвпадна идеално с лансирането на новото Peugeot 3008 в целия свят.

Червено, бяло и синьо
30 години след първия си успех на Рали Дакар през 1987 година, Peugeot направи нова демонстрация на уменията си с убедителен финал на първа, втора и трета позиция в тазгодишното събитие в Южна Америка. Петерхансел/Котре, най-успешният екип в историята на състезанието, издигна френското знаме високо и гордо. Той преодоля предизвикателствата на тазгодишния маршрут, включителнокаране на висока надморска височина, трудна навигация и ужасяващо време, управлявайки PEUGEOT 3008 DKR. Дакар 2017 се оказа драматично и оспорвано състезание, с множество промени на лидерството и изключително малки разлики във времената от началото до финала.

Нов рекорд за Стефан, Мосю Дакар, Петерхансел
Казват, че числото 13 носи лош късмет, но Стефан Петерхансел едва ли ще се съгласи с тази теория, след като подобри собствения си рекорд и записа ново постижение на Рали Дакар с нова и общо 13-та победа (шест на две колела и седем на четири). Стефан Петерхансел и Жан-Пол Котре направиха почти перфектно каране и отчетоха своя седми общ успех, което доведе до регистрирането на нов рекорд за Котре при навигаторите.

Шампиони, които се учат бързо
Себастиан Льоб/Даниел Елена демонстрираха впечатляващ прогрес в едва второто си участие на Рали Дакар. Освен това, те бяха най-бързият екипаж, като комбинираха майсторство в определянето на състезателен ритъм и навигационни умения. Шансовете им за успех обаче пострадаха сериозно в четвъртия ден, когато в резултат на проблем с двигателя, те загубиха 26 минути – жестоко решаващи на финала. Тандемът завърши на второ място в крайното класиране за втора поредна година и регистрира най-бърза време в пет от десет етапа.

Първи подиум на четири колела
След като финишира седми в общото класиране през 2016 г., Сирил Депре и Давид Кастера споделиха успеха на подиума на Рали Дакар за първи път с машина на четири колела, след като преди това имаха съответно по пет и три победи при мотоциклетите. Екипажът с N°307 на PEUGEOT 3008 DKR записа и първото си най-добро етапно време с автомобил, като дори бяха на челната позиция във временното класиране в края на четвъртия ден, след един от най-трудните етапи на Дакар 2017, което подсказва, че френският тандем има още много какво да покаже.

Злощастно ранно отпадане
След като демонстрира отново своята скорост, Сайнц/Круз не успяха да завършат рали Дакар в момент, в който бяха на път да заемат лидерската позиция. Щетите, в резултат на многократното преобъщане на кола N°304 в четвъртия етап, се оказаха прекалено сериозни за поправка от страна на механиците в регламентираното време и испанците бяха принудени да се откажат в бивака в Тупица.

Достоен наследник
PEUGEOT 3008 DKR успешно наследи миналогодишния победител в ралито – PEUGEOT 2008 DKR, и веднага остави своя отпечатък в най-тежкото кроскънтри рали в света. Автомобилът с две задвижващи колела се пребори със своите 4х4 конкуренти и разкри качествата на техническата конфигурация избрана от отбор Peugeot Total. Въпреки неблагоприятните промени в правилата, работата по двигателя и окачването на колата работа се отплати. Освен това, външната конструкция, която е взета от Peugeot 3008 SUV, даде възможност да се разработи един аеродинамичен пакет, с преимущество при движение с високи скорости.

Категоричен рекорд за Дакар
Финиширането на първа, втора и трета позиция на отбор Peugeot в изданието 2017-та година на ралито е поредният успех в дългия списък на марката. Това е общо шестата победа на Peugeot и втората с три челни места за седем участници.

История на успехите на PEUGEOT в Дакар:
1987: 1st, Vatanen/Giroux (205 T16 Grand Raid)
1988: 1st, Kankkunen/Piironen (205 T16 Grand Raid)
1989: 1st and 2nd, Vatanen/Berglund (405 T16 Grand Raid) and Ickx/Tarin (405 T16 Grand Raid)
1990: 1st, 2nd and 3rd, Vatanen/Berglund (405 T16 Grand Raid), Waldegard/Fenouil (405 T16 Grand Raid) and Ambrosino/Baumgartner (205 T16 Grand Raid)
2016: 1st, Peterhansel/Cottret (2008DKR)
2017: 1st, 2nd and 3rd, Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena and Despres/Castera (3008DKR)

Статистика на Рали Дакар 2017
Посетени държави: Парагвай, Боливия и Аржентина
Общо изминато разстояние: 8823 километра (12 етапа), в това число 4093 километра специални етапи, разпределени в 10 етапа
Етапни победи: девет от десет за PEUGEOT 3008 DKR. Льоб/Елена: 5 (етапи 2,5,8,11 и 12) / Петерхансел/Котре: 3 (етапи 3, 7 и 11) / Депре/Кастера: 1 (етап 4)
Етапи с класиране на първа и втора, и първа, втора и трета позиция: шест първа/втора (етапи 3, 7, 8, 10, 11 и 12), в това число три с първа/втора/трета позиция (етапи 3, 8 и 10).
Водачи: Льоб/Елена (след етапи 2, 3 и 8), Депре/Кастера (след етап 4), Петерхансел/Котре (след етапи 5, 7, 10, 11 и 12).
Максимална скорост на движение: 203 км/ч (етап 2)
Максимална температура: 45°C (етап 2).

Класиране етап 12:
1.LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, 28m55s 2.PETERHANSEL Stéphane (FRA) / COTTRET J-P. (FRA), PEUGEOT 3008DKR , +00m19s 3.DE VILLIERS Giniel (ZAF) / VON ZITZEWITZ Dirk (ZAF), Toyota Hilux, +00m30s 4.DESPRES Cyril (FRA) / David CASTERA (FRA), PEUGEOT 3008DKR, + 00m53s 5.RAUTENBACH Conrad (ZWE) / HOWIE Robert (ZWE), Toyota, + 1m00s

ДАКАР 2017 ОКОНЧАТЕЛНО КЛАСИРАНЕ СЛЕД ЕТАП 12:
1.PETERHANSEL Stéphane (FRA) / COTTRET J-P. (FRA), PEUGEOT 3008DKR , 28h 49m30s 2.LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, +05 m13s 3.DESPRES Cyril (FRA) / David CASTERA (FRA), PEUGEOT 3008DKR, +33m28s
4.ROMA Nani (ESP) / HARO Bravo (ESP), Toyota Hilux, +1h16m43s
5.DE VILLIERS Giniel (ZAF) / VON ZITZEWITZ Dirk (ZAF), Toyota Hilux, +1h49m48s

Брюно Фамен, директор Peugeot Sport
След подобна категорична победа днес, очевидно събитието беше успешно за нас. Имаме три автомобила на подиума и това е постижение, с което Peugeot и всички в Peugeot Sport могат да бъдат горди. 3008 DKR спечели Дакар от първия си опит, и поради това имаме всички причини да бъдем доволни от свършената от всеки един от екипа работа – от механиците до екипажите. Работихме заедно и отборният дух победи, не само в ралито, но и по време на разработката, подготовката и обслужването на колите. Пилотите и навигаторите не проявиха колебание и си помагаха, дори повече от миналата година. Всички се страхуваха от Дакар през тази година, което беше напълно основателно според мен. Това напрежение доведе до още по-близка съвместна работа и наградата е фантастичен общо резултат за отбора. По отношение на колата, най-голямата крачка, която направихме, беше по отношение на нейната надеждност. Нямахме никакви механични проблеми, с изключение на един, който обаче лиши Льоб и Елена от победата. Цялата наша работа до началото на събитието се отплати под формата на подобрено представяне. Знам, че това може да внесе допълнителен стрес, но за мен, идеята за издаването на отборни заповеди беше немислима. В резултат на това, всеки беше в състояние да вкуси напрежението в битката до края, в това число и самите екипажи.

Стефан Петерхансел (PEUGEOT 3008DKR #300)
Общо класиране: Първа позиция / Етап 12: Втора позиция
Това е превъзходна победа за Peugeot и съм радостен, че имам такъв изключителен автомобил. Също така съм доволен, че Брюно Фамен не издаде каквито и да било отборни заповеди. Беше отворена битка през цялото време до финала. Изправихме се пред силна конкуренция, не само от страна на нашите съотборници, тримата други силни пилоти в екипа, но също така и от такива на другите отбори. Не след дълго обаче се оформиха и първоначалните претенденти за победата, като първо бяха четирима, след което двама пилоти. Дуелът ми със Себастиан беше напрегнат и също така доста стресиращ. В същото време изпитахме и невероятно удоволствие и радост от карането. Беше трудно през цялото време, защото Себастиан е доказан шампион и екстремно бърз. Той има много опит с това да води колоната и поради това за нас никога не беше лесно, както може да се види от малката разлика, която ни раздели на финала.

Себастиан Льоб (PEUGEOT 3008DKR #309)
Общо класиране: Втора позиция / Етап 12: Първа позиция
За нас това беше добро събитие и въпреки че финиширахме втори, участвахме в истинската битка за първото място от старта до финала. След малкия проблем с двигателя, който претърпяхме в началото, не престанахме да натискаме. Беше много вълнуващо, защото давахме всичко от себе си през цялото време, особено в двата дни преди последния етап. Беше страхотно рали. За съжаление спуканата гума от вчера постави край на битката. Като цяло се забавлявахме страхотно и финиширахме втори в това, което се оказа едно изключително сложно състезание, а Peugeot приключи с първо, второ и трето място. Това е изключителен отборен успех!

Сирил Депре (PEUGEOT 3008DKR #307)
Общо класиране: Трета позиция / Етап 12: Четвърта позиция
За нас, финиширането на почетната стълбичка на Дакар за първи път на четири колела се усеща като начало на нова глава в нашите кариери. Всички в отбора работиха много сериозно през цялата година и съм на подиума само след три стартирания на Дакар с автомобил. Това се дължи и на отличната кола, с която разполагах. Тя ряботеше перфектно, а пилотите които финишираха пред нас са не някои други, а Стефан Петерхансел и Себастиан Льоб, и поради тази причина няма от какво да се срамуваме! Ако искам да се изкача едно или две места по-нагоре на подиума, трябва да продължа да работя, за да стана още по- бърз на всякакви видове терен. С Давид възнамеряваме да направим всичко необходимо, за да постигнем това.

Карлос Сайнц (PEUGEOT 3008DKR #304)
Отпаднал след Етап 4
Доволен съм за Peugeot и поздравявам Стефан и Жан-Пол за тяхната нова победа. Лично съм много разочарован от отпадането си. Карахме с добро темпо след старта. Peugeot 3008 DKR бележи пробив в сравнение с колата от миналата година. Съжалявам, че не успях да се възползвам повече от нейния потенциал.