На провелия се в Лисабон  Европейски отворен турнир по бразилско джу джицу, Варненските представители записаха силно участие. Воденият от главния инструктор на Централен полицейски карате джу-джицу клуб във Варна – Станислав Карастоянов отбор се състои от четирима състезатели. Мила Савова при жените бели колани в категория – 53,5 кг, Марио Братанов при мъжете бели колани кат. -100,5 кг. и състезаващите се инструктори Радослав Букоров – лилави колани кат. -82,3 кг. и Александър Александров  – лилави колани кат. +100,5

Състезанието е традиционно провеждащо се в Лисабон вече няколко години и се радва на все по-голям интерес. Според организаторите тази година е имало над 4600 участници на практика от всички точки на планетата. Особеното в този вид състезания е че се играе на дивизии според техническата степен която притежава съответния състезател  и след заявяване на участието, главния инструктор на отбора потвърждава лично, че съответния състезател има посочената техническа степен. Така се избягват злоупотреби с размесване на дивизиите и на практика всеки състезател се състезава в група, която има сходни технически умения.

Именно при младите състезатели дойде големия успех – след четири изиграни срещи и при двамата състезатели беше постигната изцяло целта, поставена от състезатели и треньори – златните медали. Мила даде заявка за сериозни спортни успехи през цялата 2016г. – седем състезания – международни и национални – седем златни медала.

Мила Савова на почетната стълбица.

Това беше осмото поред, най-голямо до момента състезание и прекрасно начало на новата състезателна 2017г. За нея в Лисабон имаше още един силен и малко неочакван момент – след като получи медала и поздравленията на почетната стълбица, беше промотирана с техническа степен син колан. Освен признанието за труда, това е една нова плоскост на която Мила ще стъпи в състезателен аспект – отива в дивизията на сините колани и поставя ново начало!

Мила Савова малко след като получи своя син колан по бразилско джу джицу

 

Марио Братанов определено е изненада с европейската титла , която завоюва в предвид малкото време в което практикува бразилско джу-джицу. За първи път той влиза в залата преди около осем месеца, това е третото му поред състезание. Заявка за сериозни успехи по темата имаше и в двете предходни състезания, а амбицията да се докаже и личните му качества допринесоха за успеха.

Марио Братанов на почетната стълбица.

 

Двамата европейски шампиони Мила Савова и Марио Братанов.

 

„Другите двама състезатели и помощник треньори Радослав Букоров и Александър Александров изтеглиха много неприятен жребий. И двамата имаха за първи противници – бразилски състезатели, а да се състезаваш срещу бразилци в дисциплина, която се казва „бразилско джу-джицу” не е никак лесно. За тях остава опитът и урокът, а такъв винаги има. Аз искам да ги поздравя за другия успех , който е най-вече техен – двете шампионски титли са плод на техния ежедневен труд и в подготовката преди състезанията. Мила и Марио са техни персонални възпитаници.” Това заяви главният инструктор на „Централен полицейски карате джу-джицу клуб Варна” сенсей Станислав Карастоянов.