Над 150 състезателки от 23 държави ще пристигнат в София за 47-то издание на най-стария турнир по джудо на Стария континент (4, 5 февруари). Бившият „Освобождение” по традиция събира елитът от Европа, а тази година в него ще участват само жени. Сегашното наименование е Европейска отворена купа, като според генералния секретар на БФДжудо Асен Коруджиев спокойно може да се нарече световна, имайки предвид силното присъствие от няколко континента.

„ Европейската джудо федерация реши да се казва така, но за нас това е световна купа. След като ще участват джудистки и от други континенти не е само европейска, но така е по регламент. Ние се готвим да бъдем перфектни организатори във всяко отношение. Всяка година го правим и получаваме отлични оценки за домакинството. Дано и сега да бъде така. С нашия турнир започва международния календар за годината и е нормално да дойдат всички елитни състезателки в София”, сподели Асен Коруджиев.

България ще бъде представена от 5 джудистки, като в една от категориите с две жени :

До 48кг. Цветелина Цветанова

До 52кг. Магдалена Върбанова

До 63кг. Изабел Христова

До 78 кг. Илина Стоянова

До 78кг. Мария Оряшкова

За съжаление предстоящия турнир в София пропуска най-добрата родна състезателка Ивелина Илиева. Заради травма в коляното получена на подготвителен лагер в Автрия преди няколко дни тя ще се възстановява за предстоящите Гран При и Гранд Шлем, които ще бъдат след надпреварата в столицата.

„ Не искаме да рискуваме с Ивелина. Докторите казаха около 20 дни и ще ги спазим. Миналата година в София не беше напълно възстановена и стана белята на финала със скъсаната връзка. Сега не бива да се рискува. Яд ни е , че няма да участваме,  но това е част от спорта”, заяви личният треньор на Илиева Свилен Скерлев.

Въпреки отсъствието на Ивелина Илиева пред родна публика ще се изяви четирикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова.

„ Джудото е първия спорт на Мария. Била е вицеевропейска шампионка до 21 години, има медал от световна купа по джудо, а на последното си участие на световна купа в този спорт малко не й достигна да спечели бронзов медал“, допълни още Асен Коруджиев.

На състезанието ще присъстват 12 представители на Европейския съюз по джудо, както и 14 международни съдии.

Срещите в зала „Универсиада” започват в събота от 10:00 сутринта с четири категории (48,52,57 и 63 кг), като официалното откриване ще бъде в същия ден от 15:00 часа. На него ще присъства и служебния министър на спорта проф. Даниела Дашева. По –късно са финалите и награждаването от първия ден. В неделя от сутринта ще бъдат битките в категориите 70, 78 и +78 килограма, а финалите стартират от 16:00 часа.

Входът за зрители е свободен.