Непознатият у нас карткрос – едно добро и нескъпо училище за млади /и не толкова/ пилоти - видео

Карткросът не е непозната дисциплина в Европа, особено там където автоспортът е на почит и има добри финансови и рекламни възможности. Всъщност не е само автокрос, машините се карат още в рали-спринт и планински състезания.

Нашият добър познайник Мирослав Петков споделя някои впечатления от допира си с подобна машина по време на любителско състезание в Швейцария:

Двигателят е от Сузуки GSX-R 600 cc 130 к.с. Теглото на цялата машина без пилота е 350 кг, скоростите са 6.

Първото ми впечатление бе, че позицията на пилотиране вътре е много удобна, поне според моите изисквания. Кара се с по-опънати крака, воланън е наблизо и високо пред погледа.

Като подкарах първото ми впечатление бе странно. Поради предпазната решетка и смесицата от това че шасито и трасето бяха с бял цвят имах чуството че не виждам добре къде да позиционирам колата. Но след няколко обиколки като научих трасето забравих за това чуство.

В това състезание не ползвахме гуми с шипове, а с балонни гуми, машината много боксуваше и определено се губеше доста скорост и ускорение. Но гумите бяха еднакви за всички, така че беше доста забавно макар и не толкова бързо колкото с точните гуми.

Не мога да преценя възможностите на спирачките, тъй като на сняг се ползват само, за да се натовари предната ос на влизане в завоите. Предната ос нямаше никакав грип и за да завива още от началото на завоя трябва да се подхлъзне колата и след това да се контролира с газта.

Определено тези бъгита са бързи когато се кара с повечко дрифт. Но се контролират много добре, а с дългия ход на окачването се усеща много добре трансферът на масите.

Смятам лятото да пробвам в истински автокрос за да мога да преценя напълно възможностите на кроскарта, но мисля че това е чудесна машина за подготовка на млади пилоти!