„Определено имаме много талантливи набори сред подрастващите при момичетата и ако за тях се положат необходимите грижи е съвсем, съвсем реално да се получи един страхотен резултат в бъдеще. Мисля, че много от тях имат качествата след време да станат част от женския национален отбор!“

Това заяви един от най-добрите волейболни специалисти при подрастващите Стоян Гунчев. Повод за коментара на известния треньор е отличното представяне на националните отбори за момичета под 18 и под 20 години. В началото на 2017-а волейболистките под 18 години се класираха за Евроволей 2017. Под ръководството на селекционера Страхил Балов малките „лъвици“ постигнаха 3 убедителни победи в квалификационна Група „Н“. Тимът ни надигра последователно Австрия, Швейцария и Белгия в столичната зала „Христо Ботев“.

В същото време състезателките под 20 години успешно преминаха първия кръг от квалификациите за Световното първенство, след като приключиха на второто място в Група „B“ в Турция.

„Момичетата от тези две национални гарнитури имат бъдеще и потенциал да се изградят като много добри състезателки“, добави Стоян Гунчев

(Девойките под 18 години се представиха отлично по време на квалификацията в София и със само един загубен гейм намериха място сред най-добрите 12 тима на Евроволей 2017 в Холандия през април.)

Европейското първенство за девойки под 18 години ще се състои в холандския град Арнхем от 1-и до 9-и април. Момичетата под 20 пък ще играят във втория кръг от квалификациите за Световното първенство в Мексико по-късно тази година, като съперници на тима са Белгия, Германия и Полша. Срещите ще се състоят от 18-и до 21-и май, а домакинът на квалификацията предстои да бъде избран от Европейската конфедерация по волейбол – ЦЕВ.

„Определено участието в мачове на високо ниво от европейски и световни първенства помагат на волейболистките да израстват. Само с тренировки не става. Трябва да има и игрови ситуации. Трябва да се участва в такива срещи и особено в официални състезания. Да се изправят срещу други силни отбори от Европа и света, за да се сверят часовниците. Да видят върху какво трябва да наблегнат в бъдеще. От всеки официален двубои могат да се направят конкретни изводи, да се извадят поуки, които да бъдат използвани за бъдещата работа с тези деца“, коментира Гунчев, който в момента е старши треньор на елитния отбор от мъжката Суперлига „Миньор“ (Перник).

(Тимът под 20 години с обща снимка преди световната квалифкация в Турция.)

Стоян Гунчев не пропусна да коментира волейболната Скаут лига, в която участват близо 1500 деца на възраст между 12 и 15 години. БФВолейбол стартира проекта, който е единствен по рода си у нас и в Европа, през есента на 2015-а година, а официален спонсор е Корпорация “Развитие”.

„Скаут лигата помага страшно много за развитието на волейбола при подрастващите. Още в първата година на проекта, когато видях как две игрища едно до друго в Националната спортна академия се напълниха с деца, а по трибуните отстрани и извън залата имаше още много момиченца си казах, че това е начинът! Така трябва да се прави. Просто Скаут лигата е един феномен! Един изключително положителен проект! Защото колкото по широка е пирамидата и колкото по-здрави са нейните основи, толкова по-висока става“, сподели Стоян Гунчев.

(Снимка от заключителния Гала турнир на волейболната Скаут лига през 2016-а година.)

От 21-и до 29-и юли София и Самоков ще бъдат домакини на Европейското първенство за момичета под 16 години, а Гунчев е оптимист за представянето на талантливите ни волейболистки.

„Домакинството на това европейско първенство е още една стъпка в правилната посока! Тук трябва да се положат много усилия, за да се представим добре и да постигнем нещо значимо, защото имаме потенциала да го направим. Не сме закъснели. Сега с тази Скаут лига ние не сме изостанали от другите водещи страни при работата с подрастващи като Сърбия, Турция, Русия, Полша. Напротив. Проекта даде възможност на най-талантливите деца да натрупат много мачове и да се развият. Сега имаме повече момичета, от които да направим подходяща селекция“, коментира още родният специалист.

„Определено можем да мислим положително за бъдещето на женския волейбол у нас. Дори и сред най-малките момичета в клубовете се наблюдават състезателки, които имат качества и е напълно реално да се постигне един страхотен резултат“, завършва Стоян Гунчев.