На 9 февруари, 1895 г. американският преподавател по физкултура и спорт Уилям Морган в граф Халиок, щата Масачузетц, поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка.

Волейболът навършва 122 години. Днешната дата се смята за рождена на волейбола и е утвърдена като такава в световната практика.

На 9 февруари, 1895 г. американският преподавател по физкултура и спорт Уилям Морган в град Халиок, щата Масачузетц, поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка. Това се смята и за първия волейболен мач в историята.

Идеята хрумва на Морган под влияние на основателя на баскетбола Джеймс Нейсмит, с когото се запознава три години по-рано по време на следването си в колежа Спрингфийлд.

Първоначално Морган нарича новия спорт “минтонет“, а малко по-късно професор Алфред Холстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на “волейбол“.

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Успехите във волейбола ни карат да се гордеем, че сме българи, а изявите на националните ни отбори обединяват цялата нация!