Има за какво да се радват в японската компания – още с втория си старт в Световния рали шампионат WRC, новата им рали-бегачка спечели за пръв път след 18 години прекъсване кръг от световната надпревара. Победител в Шведското рали стана пилотът на Toyota Яри-Мати Латвала. Предишната победа на японския автогигант в надпреварата на най-добрите рали-пилоти в света беше в далечната днес 1999-а година.

Двете други места на почетната стълбичка заеха пилотите на Ford с автомобили Fiesta – естонецът От Танак втори, а световният шампион Себастиан Ожие трети, след сериозна грешка в първия етап за класиране вчера.

През по-голяата част от ралито безапелационен водач беше белгиецът Тиери Невил, фирмен пилот на Hyundai, но в последния за събота специален етап /power stage/, пилотът закачи неочаквано яките автомобилни гуми в един от шиканите и разруши предното си окачване, което му коства и отпадане от ралито.

Ще се запомни и най-дългият скок в ралито на прочутия трамплин Colinʼs Crest, извършен от пилота Мадс Остберг. Неговата Fiesta прелетя цели 44 метра, което е само с метър по-малко от рекорда, поставен през миналата година.