Предстои да се вземат важни решения, отнасящи се до промени в правилата и определяне на категориите, които ще участват на Олимпиадата в Токио през 2020 г. Това обяви президентът на Българската национална федерация Карате – г-н Алексей Петров по време на пресконференция по повод откриването на Европейско първенство по карате юноши и младежи до 21 години, 17-19 февруари, София, зала „Арена Армеец“. „По отношение на правилата, може да се каже, че действаме изпреварващо“, категоричен бе президентът на БНФК. Той отбеляза, че още при участието на Борислава Ганева на първите Европейски игри в Баку през 2015 г. са били променени част от правилата, свързани с предотвратяване на риска от нараняване на състезателите. Петров заяви, че в петък, след Общото събрание на президентите на европейските карате федерации, което ще се състои в хотел Рамада от 9 до 12 часа, ще станат ясни и всички категории, които ще участват на Олимпиадата. Очаква се именно на този форум да се вземат важни решения, свързани с мястото на спорта карате в Олимпийското семейство.

„Европейското първенство е уникално събитие, не само, защото бележи рекорд като брой участници – над 1200 състезатели. Уникално е, защото с откриването на Европейското първенство за юноши и младежи до 21 години, се открива и пътят на това поколение за участие в Олимпийските игри през 2020 година. И ви уверявам, че ние ще се намесим в разпределението на медалите“, посочи още г-н Петров.

Думите му бяха подкрепени от старши треньора на националния ни отбор – г-жа Роксанда Атанасов, която обяви пред камерите, че до 2 години България ще има големи шампиони в спорта карате със световни и олимпийски титли.

„Квалификационните турнири за Олимпиадата започват от 1 януари 2018 г. затова представянето на състезателите ни на това Европейско първенство е изключително важно. Имаме голям потенциал. Надявам се в Токио да изпратим поне двама състезатели. Искам да отбележа, че ако нямахме генерален спонсор в лицето на „Лев Инс“ нямаше да можем да отидем на повече от едно-две състезания“, обяви Роксанда Атанасов.

Европейското първенство стартира на 17 февруари 2017 година от 9.00 часа в зала „Арена Армеец“, входът за почитателите на карате спорта е свободен.

Официалното откриване на турнира ще бъде на 18 февруари 2017 година от 16 часа.