Цветове, надежди и очаквания: Yamaha показа машините за 2017-та в MXGP, WorldSBK и др.

В построения по последна дума на техниката завод близо да Монца, Италия Yamaha показа цялото богатство на своите състезателни отбори (общо 16) за предстоящия сезон и огромните усилия, вложени в преследването на върха в MXGP, Мотокрос, Ендуро, Рали, World Superbike и Ендюрънс.

Звездата от Дакар Адриен Ван Беверен излезе на сцената и разказа за кампанията, която вече е започнал. Французинът долетя в Италия само часове, след като завърши втори в най-голямото плажно състезание в Европа – Enduropale в Льо Тукет и говори за своя път към четвъртото място в едва второто му участие на Рали Дакар.

„Беше удивително преживяване с най-различни препятствия и много емоции“ каза той. „Моята цел е някой ден да спечеля тази надпревара.“

Особено внимание привлече заводският отбор на Monster Energy Yamaha MXGP в състав Ромейн Фебре и Джереми Ван Хоребек. Първият се готви да си върне короната в световния мотокрос шампионата, която спечели през 2015-та, а вторият впечатлява с прекрасната си форма в предсезонната подготовка.

„Такава е целта за мен и моя тим“ каза Фебре. „Ние вече работим толкова здраво за това. Имахме две предсезонни състезания и те минаха добре, сега заминаваме за Катар и ще видим какво ще стане.“
В MX2 Yamaha разполага и с прекрасния отбор Kemea, в който виждаме Беноа Патюрел, Брент Ван Доник и Алвин Остлунд.

„Ние постигнахме целта си в последните две години и сега трябва да направим последната крачка. Има много добри състезатели в МХ2 и няколко младоци, които ще натискат здраво“ каза Патюрел, считан за един от основните претенденти тази година.

Част от спектакъла беше и четирикратната световна шампионка в мотокроса Киара Фонтанези, която ще бъде член на триумвирата на Monster Energy, който очакваме да се бори за короната и през 2017-та. Нейни основни съперници ще бъдат Кортни Дънкан и настоящата номер едно Ливия Ланселот.

Алекс Лоус и Майкъл Ван Дер Марк вдигнаха покривалата от фантастично изглеждащите състезателни машини R1, с които ще участват в световния супербайк шампионат като втори отбор, който ще се стреми да се издигне от топ 10 до спор за подиума. Нямаше много време за тържества, тъй като първият кръг на WorldSBK е само след седмици в Австралия и контейнерите са готови да транспортират машините до Филип Айлънд.