Повечето от треньорите ,които заедно с отборите си участваха във второто издание на Балканика къп бяха категорични че турнира е много нужен на детския и юношеския ни футбол. Те се обединиха около това че през зимата календара е празен и децата имат нужда от турнира в Сандански. Около това се обединиха много треньори от Левски, Славия, Царско село, Витоша 13, Дунав Русе, Черноморец…

Наставникът на децата от Витоша 13 Саша Симонович е и бивш футболист на местния Вихрен. “ През зимата е много трудно с мачове и подоготвка на децата ни.Турнирът в Сандански е страхотен като идея. Да има и някои пропуски и това е нормално. Ние участваме за втори път и сме доволни. Да, като бивш футболист на Вихрен много искам терените в Сандански и региона да са по-добри. За мен Балканика къп е прекрасна възможност да играем  и с отбори от другите балкански страни“- коментира Симонович.

Манол Занев пък е наставник на децата на Левски родени през 2007-ма година. Той  е тясно свързан с Пиринския край.

„ние сме много доволни от турнира и нямаме претенции. Наистина от терените има много какво да се желае.И това не е проблем само на организаторите. Но когато и ние бяхме футболисти да не би да сме играли на по-хубави терени? Нямаме претенции към организаторите – дори напротив. Постараха се всичко за нашите деца е да е ОК. На някои може и да им харесва ,но за нас такива турнири, особено в Сандански са много нужни“- лаконичен бе братът на футболния ни национал Петър Занев.