Сайтът  на родната ни федераця по тенис обърна специално внимание на варненския треньор Кристиян Илиев.

Днес в рубриката „Треньор на шампиони“ ви представяме Кристиян Илиев. Под негово ръководство Пьотр Нестеров спечели титлата на държавното лично първенство до 14 г. в зала на сингъл и на двойки.
Кристиян Илиев от малък е закърмен с аристократичния спорт. Започва да играе тенис на седем години при своя баща Огнян Илиев, който в годините е постигнал редица успехи и като състезател, и като треньор, дългогодишен капитан за Купа „Дейвис“ и за „Фед къп“. Кристиян прави първите си стъпки на кортовете в Морската градина във Варна, където и днес прекарва по-голямата част от времето си.

„Бях успешен състезател на двойки от 1987 г. до 1999 г. Реших да стана треньор, защото обичам тениса, а и бях впечатлен от постиженията на баща ми, които бяха допълнителна мотивация за мен. След НСА, завърших ITF курс и PTR в САЩ и от 2003 г. насам съм треньор на състезатели“, казва Илиев.
През годините под негово ръководство се подготвят редица силни тенисисти, които стават държавни шампиони в отделните възрасти. Сред тях са бившият национал за Купа „Дейвис“ Тихомир Грозданов, Марсел Радев, Симон-Антони Иванов, Калоян Вълчев, Николай Неделчев и разбира се Пьотр Нестеров.
Рецептата на Кристиян Илиев за успехи е „желязна дисциплина, работа, постоянство и здрава психика“. Убеден е, че е задължително да изпитваш любов към спорта, но пътят към успехите е осеян както с радост, така и с мъка. Трябва първо да се научиш да падаш, за да станеш победител.
С новия ни шампион до 14 години Илиев започва да работи преди пет години.

„Беше на 8,5 години, когато дойде от Москва в зала „Черно море“ и изяви желание да тренира в нашия клуб. Тогава в залата беше студено и на -2 градуса Пьотр започна да загрява по къси панталонки и по къс ръкав. Казах му да се облече, заради ниската температура. А той ми отговори – „Бат Крис, аз съм московчанин, за мен това не е студено!“. Още тогава усетих, че има заложби. От първия момент видях, че Пьотр има талант и качества, които е грехота да не бъдат развити. Има силна психика, спортна натура е, умее да се бори във всеки мач и да се адаптира към различните настилки и е самостоятелен, а това е изключително важно качество в спорта. Много пъти е пътувал сам по турнири в чужбина, сменяйки влакове и рейсове. Знае, че нищо не идва наготово и трябва да се трудиш. Владее добре всички удари, но понякога не съумява да използва целия арсенал. Липсва му малко агресия на корта и в момента работим върху това. Трябва по-бързо да се завършват разигранията. Умее да се защитава, но трябва да мисли и за атаката. Трябва да работи малко повече върху постоянството си в играта. Обича да повежда с хубави резултати, но следва отпускане и вместо да спечели с 6:2, 6:2, понякога се стига и до трети сет. Обича да играе колкото да победи противника. Може би е прекалено благороден и му липсва спортна злоба. След това се мотивира и си взима мача. Той е добро, интелигентно момче и трябва да остане сериозно“, разказва Илиев.
Нестеров през 2015 г. също стана двоен шампион – на сингъл до 12 г. и в отборното, спечели титлата на Държавното първенство до 14 г. по категоричен начин, а силното му представяне му осигури място и в „А“ отбора в тази възраст за проекта „3Т – Тенис Тийм Талант“.

„Надявах се да се представи силно на Държавното първенство. Всеки треньор на толкова добър състезател отива с нагласата то да бъде спечелено. Но не съм очаквал, че ще бъде без загубен сет и много се радвам от този факт. Конкуренция в тази възраст има. Има талантливи деца. Но може би може да бъде малко по-силна, а това е важно и за развитието на състезателите. Сега ще се концентрираме върху международните му изяви, защото досега е участвал в малко турнири в Европа. В България състезателите се познават добре, а в чужбина се срещаш с различни съперници и това те прави по-добър тенисист. Научаваш се как да се нагодиш към различен тип противници и настилки.
Проектът „3Т – Тенис Тийм Талант“ е много важен за подрастващите. Чрез него на децата се осигурява участие в 7-8 турнира. Състезанията в чужбина са трамплин за развитието на тенисистите. Надявам се Нестеров да се представи успешно на предстоящите състезания в Румъния, Франция и Португалия. Там срещаш съперници с различни физически и технически данни. Когато постигнеш успехи в България, трябва да отидеш в чужбина, където нивото е друго. Григор Димитров на 13-14 години вече беше утвърден играч, стана европейски шампион и започна да играе с успех в чужбина, където е истината. В България противниците са едни и същи и развитието ти в един момент спира. Ако не играеш с по-добри, няма как да станеш по-добър. Тази максима е валидна не само за тениса, а и за всички останали спортове. В годините на пубертета предизвикателството е свързано с дисциплината и израстването. Децата се издължават и това нарушава координацията. Все още са малки и не могат да натоварват горната част на тялото с щанги, работи се само с ластици, медицински топки и т.н. Пьотр трябва да заякне в горната част на тялото, за да удря по-здраво топката“, допълни Илиев.

В началото на месеца Нестеров бе в националния ни отбор за юноши до 14 г., който участва в Европейската зимна купа в Анталия. Там той затвърди отличната си форма, като спечели всичките си срещи на сингъл и стана третият играч на ТК „Черно море Елит“ с подобно постижение в последните години след Симон-Антони Иванов и Николай Неделчев. Кристиян Илиев пък бе начело на националния ни тим за девойки до 16 г., в който бяха съотборничките на Нестеров в ТК „Черно море Елит“ Беатрис Спасова и Тина Манолова, които преди по-малко от месец триумфираха с титлите на двойки на държавните първенства до 16 г. и до 18 г., а Бети игра финал до 16 г. и на единично, а до 18 г. на сингъл зае трета позиция.
„Играем двойки, но наблягаме на тях преди турнири. Те наистина са добра двойка. Преди играеха с други партньорки, но в началото на миналата година взехме решение да започнат да играят заедно. Могат да се допълват. Тази тактика се оказа успешна. В ТК „Черно море Елит“ се стараем тенисистите да се развиват и на сингъл, и на двойки. Играта на двойки е специфична и развива много качества – техника, тактика, рефлекси, отборен дух. Тенисът е като бърз шах в движение. През миналия сезон те станаха трети на отборното първенство за жени и на Държавното до 18 години. Бети направи хубав сезон, но може би малко се измори. Тя е много работлива, дисциплинирана и амбициозна, състезател с характер. Когато нещо не ѝ се получава, не спира да работи. Тина също има голям потенциал и заложби. Просто трябва да вярва повече в себе си и да изпитва настроение от играта. Тя е изключително добра в срещите на двойки“, казва Илиев.

Освен със Спасова, Манолова и Нестеров, Кристиян Илиев подготвя и още 7-8 други перспективни състезатели, от 13 до 18 години, като Григорий Фирсин, който все още няма българско гражданство, Марина Христова, която зае трето място на двойки на Държавното първенство до 14 г. и Ана Ставрева, четвъртфиналистка на Държавното първенство до 16 г.
Има добри предпоставки ТК „Черно море Елит“, който е един от най-успешните ни клубове, и занапред да запише името си в „златните страници“ на историята на българския тенис. Почти няма републиканско първенство, след което поне по един участник на клуба да не играе в Европейските купи. Може би след няколко години България ще бъде представяна от Даниъл Спасов, брат на Беатрис Спасова.

„Дани носи в себе си огромен талант, владее всички удари, играе красив и техничен тенис. В седмицата тренираме само два-три пъти, тъй като е още малък. Дай Боже, с великолепното представяне на Григор Димитров, с което още повече се популяризира тенисът, напролет да има бум от нови деца, които искат да се докоснат до този изключителен спорт“, казва Кристиян.
От работата си Кристиян Илиев е разбрал, че намесата на родителите в спортната кариера рядко има положителен ефект.
„Много хора ходят в Испания, която обаче вече е демоде в тениса, а родителите дава огромни средства. Там се набляга на спаринги, а техниката на състезателите сериозно изостава. Истината е, че много деца тренираха там и нито едно от тях не се върна по-добро. Пари за международни турнири трябва да се дават на 14-15-годишни състезатели. На 12 още се работи с техниката, която трябва да се усъвършенства максимум до 15 години. След това се работи най-вече за физическа и психологическа подготовка. Тенисът е втори по трудност сред спортовете по всички показатели. Много фактори трябват – баланс, координация, бързина, издръжливост, гъвкавост. Бих посъветвал родителите да седят по-далеч от тренировъчния процес. Много талантливи деца окачват ракетите си на стената твърде рано именно заради неправилния подход на техните родители. Ще дам за пример Пьотр Нестеров, който сам идва на тренировки. Баща му много рядко му гледа мачовете, а когато го прави, не се обажда“, категоричен е треньорът на шампиони.
За финал Кристиян Илиев си пожела здраве и успехи на всички състезатели на ТК „Черно море Елит“.
„Искам да изкажа огромна благодарност на Стефан Цветков, Пресиян Коев и Тодор Енев за това, което правят за развитието на тениса в България. Без тяхната работа проектът „3Т“ и много други програми, нямаше да съществуват, а и нямаше да ги има успехите, на които се радваме през последните години“, каза още Кристиян Илиев.