Резултат с изображение за адмирал Васил Янакиев

Асоциацията на ветераните спортисти, деятели и съдии във Варна с прискърбие съобщава за смъртта на адмирал Васил Янакиев. Приносът на адмирал Янакиев за развитието на спорта и особено на спортното майсторство във Варна е голям. По негово предложение спортното дружество „Черно море“ преминава към военноморския флот и придобива името Флотско дружество „Черно море“, на което той дълги години е председател. От това следват много и съществени придобивки за дружеството, треньорите и спортистите. Освен че ползват всички привилегии на военнослужещите, много от изявените спортисти стават старшини и офицери от флота и това се отразява на спортните им резултати – олимпийският шампион Ивайло Маринов, световният шампион и олимпийски медалист Благой Благоев, олимпийският медалист Лазар Христов, футболистите Стефан Богомилов и Тодор Марев и много други от почти всички спортове, които развива дружество „Черно море“.

Създадената от адмирал Янакиев спортна рота осигуряваше отлични условия за подготовка на най-изявените ни спортисти. В резултат на това дружество „Черно море“ бе в челото на всички национални класирания след ЦСКА и „Левски“.

Адмирал Янакиев има много съществен принос за построяването на спортната материална база на дружество „Черно море“ – стадион „Тича“, залите „Владислав“ и „Христо Борисов“.

Освен чрез спортната си дейност за „Черно море“ той лично допринесе много за известността на Варна и страната ни като председател на организационните комитети на известни и престижни международни турнири като волейболния „Варненско лято“ и турнира по спортна гимнастика „Златни пясъци“.

Почивай в мир, приятелю! Поклон пред паметта ти!

(Поклонението пред тленните останки на адмирал Янакиев е на 11 юли от 10 до 11 часа в Дома на народния флот. Погребението е от 12 часа на Старите гробища във Варна)

Асоциация на ветераните спортисти, деятели и съдии във Варна