УС реши: Женско първенство без чужденки

Проведе се редовно заседание на Управителния съвет на БФБаскетбол.

УС реши в следващите три години първенството при жените да се проведе в единна група без да се допуска участието на чуждестранни състезателки.

Със 7 гласа За и 1 – Против управата реши: „От подадените заявки за участие в първенствата за жени – ДП и А група за сезон 2017/2018 бе установено, че 12 отбора са подали заявки за първенство без чуждестранни състезателки и 1 – за участие с такива. На базата на желанието на отборите, подали заявка,  УС реши за сезони 2017/2018, 2018/2019, 2019/2020 да има единна А група, жени, като се променя Наредбата, в частта за чуждестранни състезателки и не се допуска участието на такива в българското първенство“.

„Стъпка назад е да направим една група, защото няма желаещи за две такива. Но се надяваме това да се отрази добре на бъдещето на българския женски баскетбол. Това е много трудно решение“, коментира президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

По точка 1 от дневния ред  бе решено шампионатът в НБЛ да започне на 7 октомври, а финалът на турнира за Купата на България да бъде на 3 март. Управата одобри предложения от клубовете нов формат на провеждане на турнира, в чиито първи кръг да се допусне участието на отбори от А група мъже, подали заявки в определен срок.

УС прие предложението на ОС на НБЛ през сезон 2017/2018 да се запази броят на чужденците като в миналото първенство. Прието бе предложението през сезон 2018/2019 всеки отбор задължително да има минимум двама българи на терена.

Единодушно бе прието отборите, които картотекират 4 и повече чужденци, задължително да имат отбор, участващ в А група. При липса на такъв, при картотеката на четвърти чужденец, картотеката на такъв е обявената в Наредбата, плюс 12 000 лв.

По идея на БФБаскетбол бе решено на 17 септември  да се проведе за пръв път Баскетболен ден,  в рамките на който да се проведат мачове за Суперкупата при мъжете и жените.

По Точка 3 УС прие промени в Наредбата на подрастващи. Решено бе през сезон 2017/2018 да бъдат обособени по две А групи – Източна и Западна във всяка възраст. Заявки за участие в тях ще се подават до 25 септември. Първите два отбора във всяка група ще се класират директно за финалите на шампионата, а третият и четвъртият ще бъдат съответно домакини на квалификации за финалите.

Във финалите на първенствата при момичетата и момчетата до 16 години и юношите и девойките ще участват по 8 отбора. Във финалите за 14-годишни в двата пола – ще играят между 8 и 12 тима, а при 12-годишните – между 8 и 16 тима.

Картотекирането на играчи ще става до първата среща на тима в съответната възраст. Шампионатите за новия сезон ще започнат в първата половина на октомври.