С официална церемония, провела се пред Двореца на културата и спорта във Варна, бе дадено началото на Световната купа по спортна гимнастика. Областният управител Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, председателят на организационния комитет Йордан Йовчев, президентът на родната федерация по гимнастика Красимир Дунев, както и представители на всички 20 отбора се включиха в събитието.

„Изключително се радвам, че Варна за пореден път е домакин на Световната купа по спортна гимнастика. Това е признание за отличните бази и големия спортен потенциал, с които градът ни разполага. Пожелавам на всички участници успех и съм уверен, че ще станем свидетели на страхотни изпълнения“, сподели г-н Портних.

Духовият оркестър на военноморските сили на Република България, с диригент капитан лейтенант Георги Зайранов, спомогна за доброто настроение по време на церемонията. Умения демонстрираха и членовете на ансамбъл „Одесос“, които впечатлиха гостите с традиционно българско хоро. Знаменосци по време на откриването бяха курсанти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.

Чрез поздравителен адрес, изпратен до организаторите и участниците в Световната купа, министърът на младежта и спорта Красен Кралев изрази увереност, че „надпреварата ще премине на най-високо ниво и ще остави дълбока следа в спортния живот на варненци“.