Утре, 16.09.2017 г. от 10:00 ч. в сградата на Яхт клуб „Кап.Г.Георгиев-Порт Варна“ ще има  пресконференция за първата за България междууниверситетска регата „Академика“, като в неделя (17.09.2017г.) от 17:00 ч. ще е награждаването на победителите от регатата и официално закриване на проект „Ветроходна академия“ . Наградите ще бъдат връчени от министъра на младежта и спорта – Красен Кралев и Иван Портних – кмет на Община Варна.

ПРОГРАМА

16 септември, събота

11:55 ч. – Първи възможен предупредителен сигнал, гонки „срещу и по вятъра” и по маршрути в Пристанище Варна и Варненския залив

17 септември, неделя

10:55 ч. – Първи възможен предупредителен сигнал, гонки „срещу и по вятъра” и по маршрути в Пристанище Варна и Варненския залив

17:00 ч. – Награждаване и официално закриване на Проект „Ветроходна академия“. Наградите ще бъдат връчени от министър на Министерството на младежта и спорта-Красен Кралев и Иван Портних-кмет на Община Варна.

В групата „Университетска – студенти“ надпреварата ще бъде в Националния клас Conrad 25R само за обучените младежи по Проекта. Разпределението:

Александър Калчев, Nunki – Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов”;

Александър Милев, Algol – сборен екипаж;

Мартин Велков, Albireo – ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”;

Михаил Копанов, UK Sailmakers  – Икономически университет;

Павел Дуков, Quantum Racing – Технически университет;

Петър Димитров, Phoenix – Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”.

Във II група „Университетска – професионалисти“ ще стартират екипажи, разделени в клас ORC, които по принцип се състезават на регати, но с условие да представляват университетa,  който е завършил шкипера или по-голямата част от екипажа. Надпреварата в двете групи ще бъде по различни дистанции със старт/финал в акваторията на Пристанище Варна пред Зоната за свободен достъп. Купа „Академика“ ще бъде връчена на университета с най-добро класиране в двете групи. Главен съдия на регатата ще бъде Антоанета Томова, а председател на протестната комисия проф. Камен Фильов – почетен председател на Българска федерация по ветроходство.

По време на регата студентите ще представят изработените от тях творчески табла за превенция срещу зависимости и агресия в следните направления:

Медицински университет: Допинг и наркотична зависимост – последствия за здравето, превенция от зависимостта, анти-допинг.

Технически университет: последствия и справяне с интернет зависимостта.

Икономически университет: последствия и справяне с хазартната зависимост.

ВВМУ: последствия и справяне с агресията.

ВСУ: интеграция на хора в неравностойно положение.

Междууниверситети: здравословно хранене.

Надпреварата под ветрила е финална дейност от проект „Ветроходна академия“, НПИМД-008-Н3/2017 по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2017 г. към Министерството на младежта и спорта.