Създателката на турнира "Царица Маргарита Българска4 Анелия Атанасова лично поздрави Нешка Робева и благодари за присъствието й в залата.

Създателката на турнира Анелия Атанасова/дясно/ в разговор с легендарната Нешка Робева

Тази година турнирът по художествена гимнастика „Царица Маргарита Българска“ ще отбележи своя 25-ти юбилей. Надпреварата ще бъде в ДКС.  Състезанието е на 7 и 8 октомври. Специални гости ще бъдат Симеон Сакскобугготски и неговата съпруга Царица Маргарита. Царицата ще връчи  специални награди по повод юбилея на турнира на заслужили деятели, които през всички тези години са помагали за провеждането и организирането на състезанеието.

Турнирът тази година ще бъде само с български състезателки. Причината е че след СП съчетанията на всички гимнастички бяха сменени.  Деца от школата на „ЧАР-ДКС“ ще покажат специална продукция, а гост ще е националният отбор по естетическа гимнастика. Главен съдия ще е Ани Башева.  ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 5 ОКТОМВРИ ОТ 11.00 ч В ДКС, фоайе „Стенопис“. Съсдателката на турнира Анелия Атанасова продължава да е горда със своето творение, защото голямата цел е постигната-възможност за изява на най-високо ниво на млади български и чужди гимнастички.

Погледнато във времето назад този турнир може да се похвали с участие на едни от най-добрите състезателки  в света. Турнирът се слави със специалното си отношение към този спорт най-вече към националните ни гарнитура, които често гостуват на церемониите по откриването на проявата. Запазена марка на главната организаторка Анелия Атанасова са медалите, които са уникални по себе си и са специална изработка от монетния  двор.

Нешка Робева, Мария Гигова, Мария Петрова, Филипа Филипова, Вера Маринова, местните величия в този спорт  Мария Чиприянова, Минка Ванкова, покойната вече Миглена Михайлова  и редица  други големи имена в худ.гимнастика са били сред присъстващите на проявата. Много от настоящите звезди в красивия спорт са минали през турнира „Царица Маргарита”, като са печелили призови места. Спомням си години в които участие в тази надпревара имаха само национални отбори, като визирам 21-то издание на надпреварата. Тогава участваха националните отбори девойки и жени от 14 държави: Англия, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Италия, Естония, Кипър, Мексико, Румъния, Русия, Словения, Швеция, Узбекистан и ЮАР. Още нещо бележи красотата на този турнир-присъствието на редица имените български треньорки, които вече водят силни клубни отбори по света, а една голяма част от тях са и национални треньорки на различни страни. Турнирът „Царица Маргарита Българска” се превърна в една приятелска среща на доказани български специалистки в този спорт, които всяка година си дават среща във Варна, начело на различни клубове и национални селекции. Спомняме си силните издания на турнира с победите в тях на гимнастички като Невяна Владинова, Радина Филипова, Сара Стайкова, Катерина Маринова, Елизабет Йовчева  и други.Имало е години в които повече от 130 състезателки са излизали на килима в спор за призовите места. Царският турнир, както наричат мнозина това състезание има и своя характерен белег. Този турнир е истински трамплин към голямата худ.гимнастика. На този турнир и редица именити съдийки са имали щастието да раздават своите оценки и да са част от фантастичната атмосфера. Като цяло Варна е сериозен център на спорта художествена гимнастика. Двата силни турнира, този на „Царица Маргарита” и „Руми и Албена” се превърнаха в едни от най-добре организираните,  най-очаквани и най-обичани турнири. Патронът на надпреварата  Царица Маргарита е била на няколко пъти специален гост на събитието. Тази година също ще е сред ВИП-гостите. Организаторите винаги са били изключително прецизни с календара на световната федерация и често варненската прява се прави в навечерието на предстоящи силни форуми като ЕП и СП, което дава възможност на най-добрите гимнастички да използват надпреварата като генерална репетиция преди големите първенства.

Уважение и почит, с това се характеризира турнирът „Приз Царица Маргарита Българска”. Няма издание на което да не бъде отделено специално внимание на заслужили деятелки, бивши и настоящи гимнастички, които са с огромен принос за този спорт. Те винаги са във фокуса на организаторите, които ги отличават със специални награди и внимание. Връщам лентата само година назад. В 24-то издание участничките бяха 69 от 6 страни– България, САЩ, Израел, Канада, Русия и Молдова.Тогава спечиалци плакети -медали изработени от монетния двор и защитени в лондонската кралска академия бяха връчени на  заслужили варненски състезателки – Мадлен Сергеева (Грация Мебел стил), Йоана Николова (ЧАР-ДКС), Симона Дянкова (ЧАР-ДКС) и Елизабет Йовчева (ЧАР-ДКС). На нашите отлични състезателки се връчва и българско знаме, което засилва патриотичния елемент.

Това е турнирът „Царица Маргарита Българска”. Силен, емоционален, пъстър и класен. И тази година се надявам, че той ще носи тези белези и ще докаже истинската си класа на своя 25-годишен юбилей.