Старши треньорът на националния отбор на България по плажен футбол Симеон Христов е изключително доволен от представянето на тима в ЕВРОлигата. Родните „лъвове“ впечатлиха всички в Назаре, Португалия, като спечелиха и трите си мача от своята група 1 на Дивизия „Б“. Така страната ни завоюва първия си трофей в този спорт – статуетката за първото място, като се класира и за суперфиналите в Сардиния през септември.
„Отборът ни изигра много силен турнир. И срещу трите съперника бяхме по-добрият състав на терена. Заслужено се поздравихме с трите победи, след като демонстрирахме много стойностни неща, играхме хубав плажен футбол и всички момчета се представиха на високо ниво. Това, че бихме 13-ият в европейската ранглиста Чехия, който има три пъти повече точки от нас, както и надиграването на Норвегия, който също е по-напред от нас в класирането, показва огромно израстване. Уверихме се, че работим в правилната посока. В Назаре бяхме две групи, като ние се представихме най-силно от всички седем тима. Сред тях са Румъния, Сърбия и Естония – отбори, много по-напред от нас в подреждането. Това е достойно за суперлативи. Видимо е, че с всяка изминала година отборът израства като ниво на игра и класа“, заяви Христов.
Той добави, че огромна роля за представянето и резултатите в Назаре има и добрата организация от страна на Българския футболен съюз. „От гледна точка на пътуване, настаняване, график, всичко бе на най-високо ниво, което създаде на играчите допълнителен комфорт и спокойствие“ категоричен бе той.
Според специалиста, е много важно как ще продължи отборът оттук нататък. „Израстването нагоре е свързано с много работа и организация. Хубаво е, че правим нещата добре, въпреки всички трудности. Отбори като Чехия и Естония, например, имаха за цел да спечелят турнира, но отпаднаха. Това означава, че ние, намирайки се сред тези равностойни съперници, сме надхвърлили много очакванията към нас. В тази връзка не трябва да се натоварваме с някакви свръх очаквания за супер финалите, тъй като там ни чакат много тежки двубои. Срещу който и да се паднем, няма да е леко, но пък това ни класиране и постижение трябва да ни даде увереност, че имаме сили да се борим с всички“, коментира още наставникът на България.
По думите му, ако искаме България да се изкачи в ранглистата в Европа, е нужно да участваме и на други турнири, които носят точки за нея.
Христов разкри и най-голямото доказателство за силното представяне на България в Назаре: „Най-хубавата оценка е тази, която получаваш от съперниците. Всички признаха, че нашият отбор е бил най-добрият на турнира. Получихме поздравления и от тимове от Дивизия „А“, което си е най-стойностният стимул за отбора“.
Накрая той изрази надежди да се повишава и нивото на вътрешния ни шампионат, все повече отбори да вдигат класата си и с това да помагат и на националния отбор.