Санаторнооздравителният комплекс „Камчия“ е домакин за трета поредна година на Европейския тренировъчен лагер по спортна акробатика, в който участватнад 140 състезатели от 12  страни – България, Чехия, Унгария, Белгия, Финландия, Австрия, Украйна, Германия, Полша, Гърция, Естония, Грузия.

За първи път тази година спортната акробатика е включена в oлимпийските игри за младежи, които ще се проведат в началото на октомври тази година вАржентина.

За най-престижното спортно състезание за младежи в света се подготвя в „Камчия“ и българската смесена двойка –  Мариела Костадинова и Панайот Димитров от Бургас. „С много усилия получихме квота за олимпийските игри, защото конкуренцията в Европа е на високо ниво, но нашите състезатели показаха отлични резултати и имат реални шансове за успех. Само преди няколко месеца те завършиха на призово място на Световното първенство по акробатика в Артвенпен, Белгия“, сподели Николай Иванов – член на техническия комитет на Европейската Федрация по aкробатика.

С участниците в тренировъчния лагер работят осем от най-добрите треньори в света. Акробатите имат по две тренировки на ден и мастър класове, в които се провеждат теоретични обучения от експерите.

Организатор на тренировъчния лагер в „Камчия“ е Европейската федерация по спортна акробатика като в момента в комплексa присъства европейски делегат.

„Европейската Федерация по спортна акробатика настоява тренировъчният лагер да се провежда в „Камчия“, тъй като условията, които комплексът предлага напълно отговарят на изискванията“, сподели Недко Костадинов – генерален секретар на Българската Федерация по спортна акробатика.

 Следващата седмица в Санаторнооздравителния комплекс „Камчия“ ще се проведе и Национален тренировъчен лагер по акробатика, включващ 160 състезатели от български клубове. В комплексът е и треньорът на националния ни отбор – Драгомир Драганов.