Над 350 студенти от 11 български висши учебни заведения ще се срещнат в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и ще премерят сили в VII-те Летни универскитетски спортни игри. Церемонията по откриване на събитието е на 26 август (неделя) от 9,00 ч. на плаж „Камчия“, пред Клуб-ресторант „Кристал“.

Едно от най-големите състезания за млади хора в България, е организирано от Асоциацията за университетски спорт „Академик“, в партньорство със Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Спортната надпревара се провежда в комплекса за шеста поредна година заради отличната организация и идеалните условия за спорт и възстановяване.

В Игрите участват отборите на СУ „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, УНСС, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, УАСГ, Лесотехнически университет, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, Национална художествена академия, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ и ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“. Те ще се състезават в дисциплините плажен футбол, плажен тенис, плажен волейбол, плуване, баскетбол 3 х 3, тенис на маса, както и в уникалната плажна щафета.

По специална покана на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ на 29 август в комплекса пристигат руски и български параолимпийски шампиони. Сред тях са състезателите от руския национален параолимпийски отбор по следж-хокей – Дмитрий Галкин, Роман Северин, Алексей Еремин, Дмитрий Лисов и техният ръководител Руслан Батиршин, а така също и български състезатели. От 16.00 ч. на 29 август руските и български параолимпийци ще се срещнат със студенти и треньори – участници  в Летните университетски спортни игри, а също и с гости на комплекса. Събитието е от 16.00 ч. в киноконцертната зала на детския лагер „Радуга“. Ще гостуват и настоящи и бивши възпитаници на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна, които също са параолимписки състезатели.

От 20.00 ч. на 29 август в Амфитеатъра на „Камчия“ ще се проведе тържествената церемония по закриването на Игрите, на която ще бъдат отличени призьорите в различните дисциплини, а така също ще бъдат връчени Комплексната купа за спортни достижения и преходната купа „Проф. Никола Хаджиев“ – за феърплей.