Завърши 14-то класик рали „Варненски автомобилен събор”, IV-ви кръг от националният ретро рали шампионат с коефициент 3. Ралито беше организирано от  „Нептун мотор спорт”, СБА-Варна и Авто Мото Ретро Клуб – Варна.

От записаните за участие 29 екипажа, на старт застанаха 25 екипажа от Варна, Поморие, Каварна, София, Бургас, Разград и един екипаж от Казахстан.

Ралито беше официално открито от Управителят на СБА-Варна – г-н Диан Драганов. Миналогодишният класик шампион Детелин Нанев отново изненада своите конкуренти, като на старт застана с нов навигатор – Николай Димитров, който замести  шампионката Габриела Нанева!

На първият етап за точна езда между Златни Пясъци и Климентово най-добър резултат реализираха семейство Георги и Светла Георгиева с Порше 944:  нула  секунди, отклонение от идеалното време, Следвани петкратните класик шампиони Николай Ковачев и Росен Колев с Порше 924 и Калин и Антоанета Дедикови с VW Голф, с по една секунда отклонение от идеалното време.

На вторият етап за точна езда, стартиращ от Балчик, организатора избра за финал на етапа, живописния разклон за плаж Херос. Отново Нула реализираха Георгиеви с черното Порше, следвани плътно от бялото Порше на Ковачев и Колев също с нула. След тях с по една секунда отклонение от идеалното време постигнаха двата софийски екипажа на РеСпорт: Дедикови и Бабачев / Ненов.

На центъра на Каварна се проведе първото майсторско управление (слалом). Победител стана Станимир Стаматов с VWКеди, следван от Жоро Георгиев с Порше 944 и Йордан Петков с 80-годишното BMW 319!

В неделя на третият етап за точна езда, преминаващ край няколко голф игрища най-добър резултат: Нула отклонение реализираха три екипажа: Георги и Светла Георгиева, Калин и Антоанета Дедикови и Антон Панайотов и Роско Груев с 68-годишния Ситроен 11 CV.

В центъра на Аксаково се проведе второто майсторско управление (слалом). Победител стана Иво Янков с BMW 316.

Семейство Георги и Светла Георгиева с Порше 944 водеха убедително във временното класиране в ралито, преди последния етап за точна езда с нула секунди наказателно време! И когато всички очакваха, че двамата ще спечелят безпроблемно ралито, двамата не стартираха в последния етап, поради неотложен личен ангажимент……. В този последен, етап за точна езда, Нула реализира миналогодишния шампион Детелин Нанев, следван на една секунда от двата софийски екипажа на РеСпорт.

Класик рали „Варненски автомобилен събор” 2018 спечелиха Калин и Антоанета Дедикова, за които това е трето спечелено класик рали през тази година и двамата продължават да водят уверено в класик шампионата с 275 точки.

Снимки: Николай КАРАЗЛАТЕВ

 

Генерално класиране:

 1. No30 –  Калин Дедиков – Антоанета Дедикова, VWГолф, 3 сек.
 2. No1 – Детелин Нанев – Николай Димитров, Ситроен 2CV, 9 сек.
 3. No10 – Николай Димитров – Дамянка Куюмджиева, Датсун Чери, 16 сек
 4. No 26 – Христо Бабачев– Димитър Ненов, Рено 12 Гордини, 17 сек.
 5. No 4 – Антон Панайотов– Роско Груев, Ситроен 11 CV, 18 сек.
 6. No 8  – Пламен Атанасов  –  Катя Лукова-Атанасова, VW Каравеле Т3, 18 сек.
 7. No12  – Станимир Стаматов –  Вилияна Станева, VW Кеди, 32 сек.
 8. No 11  – Николай Ковачев –  Росен Колев, Порше 924, 34 сек.
 9. No 3– Тодор Деляков – Йордан Петков, BMW 319, 1,13 мин.
 10. No6 –  Радослав Радев – Димитричка Радева, Триумф GT6, 1,37 мин.

 

Отборно класиране

 1. РеСпорт – София
 2. Авто Мото Ретро Клуб Варна
 3. Ретро Тим Перла – Варна