Спартак Варна отпразнува 100-годишния си юбилей със страхотно тържество, което се проведе в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.

На него присъстваха много легенди, бивши и настоящи футболисти, таланти от школата, треньори и деятели, както и стотици фенове.

Специално за да уважат празника дойдоха и много видни гости, сред които министърът на спорта Красен Кралев, вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, кметът Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и други.

Водещи пък бяха актьорите Христо Гърбов, Христо Колев, Иван Чешмеджиев и Венци Куцаров.

Присъстващите в залата видяха кратки прожекции с информация за историята на клуба, най-големите му успехи, рекордите и всички запомнящи се постижения.

Легендите, които вече не са между живите, пък бяха почетени с едномитунти бурни аплодисменти от всички присъстващи, които станаха на крака.

Силният човек в клуба Стефан Калименов призова всички спартаклии да се обединят, да забравят дрязгите помежду си и да вървят заедно по пътя към връщането на отбора там, където му е мястото – в Първа лига.

Той разкри пред публиката, че клубът е получил днес поздравления от много институции, почти всички професионални отбори у нас, като честитки са дошли и от чуждестранни тимове.

След това той връчи няколко плакета – на клубната легенда Красимир Зафиров, на председателя на ОСК ЖСК Спартак Иван Иванов, на дългогодишния президент на „соколите“ Николай Ишков, на кмета Иван Портних, на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, на вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев и на министър Красен Кралев. Последните двама също връчиха специални плакети на Калименов от своите институции.

 

Последва връчването на най-емоционалният плакет, който бе присъден на всички фенове, които водиха битка за запазването на идентичността на клуба през последните 10-12 години.

Този плакет бе връчен на Евгени Станимиров, за който Калименов сподели, че са прекарали много безсънни нощи в търсене на доброто бъдеще на варненския тим.

Кулминацията на тържеството бе показването на Царската купа, спечелена от спартаклии през 1932 г.

Тя бе изнесена на сцената от две дечица от школата под бурните аплодисменти на цялата зала и водещия Христо Гърбов. Актьорът сам призна, че е тренирал като малък в ЖСК Спартак.

Всички гости в залата получиха като подарък специална книга за историята на 100-годишния клуб, написана от Чавдар Димов.

Празникът продължи пред Операта с рок концерт за юбилея и завърши с  пиро-шоу на Вълнолома, където около 22 часа светна огромен надпис за 100-годишния юбилей на Спартак.