Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на международен тренировъчен лагер по фехтовка, организиран от един от най-големите фехтовални клубове в България – „Младост“. В „Камчия“ са над  160 състезатели от 7 страни – България, Румъния, Гърция, Франция, Китай, Италия и Аржентина, а също и знакови имена в българската и световната история на фехтовката. Специален гост-треньор е българската легенда Николай Маринчешки, който е част от златното поколение наши сабльори и възпитаник на вековната за българската фехтовка легенда, Николай Свечников.

Гост на лагера е и румънският сребърен медалист от Олимпиадата в Лондон през 2012 г. – Александре Сиритану. Младите фехтовачи бяха изключително развълнувани от срещата си с олимпийския медалист, който разказа вдъхновяващата история за спечелването на олимпийския си медал, който донесе в „Камчия“ и даде полезни тактически съвети на състезателите.

„За първи път в България се провежда толкова голям тренировъчен лагер по фехтовка, което е възможно благодарение на многофункционалността на Санаторно-оздравителен комплес „Камчия“, споделя президентът на фехтовален клуб „Младост“ – Атанас Арнаудов.

Националните ни състезателки по фехтовка Катрин Живкова и Симона Недялкова се готвят усилено за предстоящия международен сателитен турнир за мъже и жени, който  ще се проведе на 21 септември в Пловдив. „Надяваме се за добро класиране на вътрешните състезания, за да можем да достигнем до Европейско и дори до Световно първенство, но всичко зависи от добрата подготовка и резултатите“, коментира носителката на много национални титли Катрин Живкова.

За подготовката на младите състезатели в лагера отговаря и един от най-добрите треньори по фектовка в света – румънецът Емилиан Нут. „Ние сме в много добри отношения с нашите колеги от България и поради тази причина провеждаме общ тренировъчен лагер. Това е първата ми визита в „Камчия“, но съм впечатлен от спортната зала и отличната храна, която предлага комплексът“, сподели Емилиан Нут.

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е с традиции в посрещането на фехтовални лагери. За участието си в Олимпийските игри в Рио де Жанейро в „Камчия“ се подготви и един от най-добрите български фехтовачи Панчо Пасков.