Крум Дончев и Митко Илиев карат заедно в рали България

Най-добрата новина за българския рали спорт от потвърждаването на рали България като кръг от WRC е факт. Димитър Илиев и Крум Дончев отново са на състезателните трасета, но този път като екипаж. Двамата дългогодишни конкуренти се отказаха от активна кариера преди години, но от миналата година между тях има силни искри за връщане към ралитата. И днес те придобиха истинска форма. Следващата седмица предстои рали България, 49-то издание, в което то няма да бъде кръг от никакви шампионати, освен националния в резултат на писмо на ФИА, което уведомява БФАС за промените. „Не съм спал от няколко дни, дължим толкова много на това състезание“, коментира за BBC TopGear България Крум Дончев. И тази сутрин дойде предизвикателството – Крум директно хвърли ръкавицата към Димитър Илиев, отново:

Публикуваме статуси без корекции:

РАЛИ БЪЛГАРИЯ 2018…: МИТКО, СЕГА ИЛИ НИКОГА!???

Този път очаквам да приемеш предизвикателството и не ми казвай,че не си тренирал, че не си подготвен, че още много други неща, тъй като прекрасно го зная, но спокойно и аз не съм. Автомобилите, с които ще участваме са без значение, просто предложи?
„Нека да отидем и да се състезаваме рамо до рамо с нашите колеги! Дължим го на приятелите ни, на феновете, на всички, които през годините се бориха и помагаха безрезервно. Колеги, приятели и фенове на автомобилния спорт, обадете му се и го накарайте да приеме, защото надеждата винаги умира последна! Нека всички заедно да направим едно емоционално състезание и най-важното, да се забавляваме!“

Няколко часа по-късно Димитър Илиев отговори:

„Круме, братко, май не можеш да седиш мирен?! Истината приятелю, е, че в момента трябва да подадем ръка на спорта! С радост бих участвал рамо до рамо с теб и предлагам да го направим в буквалния смисъл – като екипаж! Ще си поделим отсечките на ралито и ще разберем какво им е на навигаторите от първо лице (усмивка). Ако си навит, утре те чакам на тренировки, защото и двамата имаме нужда от тях…“

След проведен разговор с двамата можем да потвърдим, че ще стартират в една кола, която ще бъде уточнена в следващите часове и дни. Двамата решиха да си подадат ръка в момент, в който наистина спортът, който ги създаде, е на пълното дъно. „Дължим това на рали спорта. Ние сме това, което сме, благодарение на него. Мисля, че с нашето обединение можем да дадем пример. Спортът е много разединен в момента и искаме да зарадваме феновете“, коментира за нас Димитър Илиев.

Също така е ясно, че какъвто и автомобил да успеят да намерят или наемат, няма да карат парадно за феновете, нито ще махат на публиката, а ще карат на лимита. Двамата са шампиони и знаят прекалено добре риска от загубата на концентрация, а и не обичат да губят. „Със сигурност ще караме на пълна газ с пълна концентрация“, потвърди Илиев.

Редакцията на BBC TopGear България приветства позицията на двамата. Дори е още по-добре, че двамата ще бъдат в един автомобил, а не отново конкуренти с различни коли и традиционните си навигатори Янаки Янакиев (който вече партнира на Йордан Атанасов) и Петър Йорданов. Така те дават пример. Пример, който могат да дадат и Владимир Илиев и Калоян Станчев – единият действащ, другият редовно избран председател на БФАС, които от приятели преди години станаха големи врагове поради редица политически интриги, обзели федерацията през последните години. Крум и Митко също започват кариерата си като приятели, стават врагове, видяхме подаване на контенстации един срещу друг, обжалвания, много тежки обвинения, след което отново станаха приятели, а днес могат да послужат за пример. Респект!