Боян Бянов-последният в дясно, прави

Професор Павел Василев Демиров

На 20 октомври 2020г се навършва 120 годишнината от рождението на полковник Боян Златев Бянов. Той е български футболист, първият капитан на националния отбор по футбол на България и началник на Военна академия „Г. С. Раковски“. Боян Бянов е футболист на ФК“Тича“(сега Черно море) и на ФК“Левски“.

Боян Златев Бянов е роден  20 октомври 1900г във Варна. Той е сред най-значимите фигури в историята на българския футбол. Започва да тренира с „Тича“ и впоследствие се превръща в една от най-големите легенди на клуба. Играе на поста централен защитник. През април 1923г подпоручик Бянов  е председател на настоятелството по създаването на спортния клуб “Черноморец“ в Бургас.

По време на обучението си във военното училище в София, играе във ФК „Левски“. Добрата му игра, му осигурява повиквателна за новосформирания национален отбор, където подпоручик Бянов е определен за капитан на отбора. На 21 май 1924 г. той извежда отбора за първата си среща срещу Австрия. Общо изиграва 4 мача за националния отбор. Участва на Летните олимпийски игри в Париж от 1924 г. Друг знаменателен факт  свързан с него е, че Тича печели Сребърната купа на Букурещ през 1925 г. Това е и първият спортен трофей завоюван за България. Като капитан на „Тича“, той пръв вдига купата.

По време на войната от 1945 г. в Австрия, полковник Бянов организира футболни срещи с англичаните, в паузите между военните действия. След края на войната през 1946г става преподавател и началник на Военната академия. Той е 23-тия началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, от общо 47 офицери и генерали, назначавани за началници на академията от 1913г до сега. По-късно работи във Военното министерство. След уволнението му от армията Бянов е назначен на работа в БОК. Участва в колектив по военна история за написването на книга за история на войните. Умира на 24 декември 1972 година на 72 годишна възраст.

Накратко казано, варненецът полковник Боян Златев Бянов е достоен българин, отличен и уважаван спортист и успял военен. Такъв живот трябва да се адмирира, аплодира и подражава. Публикуването на данните за живота на полковник Бянов е с възпитателна цел. С това се посочва възможната еволюция в кариерата на младите спортисти за преминаването им от спортната към военната кариера. На армията и на службите по сигурността са нужни младежи, притежаващи, качествата на всеки един успял спортист, като хладнокръвие, хитрост, сръчност, съобразителност и разбира се сила.

Животът на полковник Бянов може да се идентифицира с т.н. „всестранно развити личности“, като идеал за всеки от нас в недалечното ни минало. Такъв живот трябва да се популяризира. За целта е необходимо провеждането на организационни мероприятия по тържественото честване на 120 годишнината от рождението на Боян Златев Бянов, през 2020г. Това трябва да са мероприятия провеждани със съвместните усилия на министерството на спорта, министерството на отбраната, ВА“Г.С.Раковски“ и БФС.

За организиране и провеждане на Юбилейно честване на 120 годишнината от рождението на Боян Златев Бянов през 2020г, като велик спортист, успешен военен и достоен общественик и спортен деятел, могат да се предвиди провеждането на мероприятия в глобален и в близък план (времеви срок). В глобален план, могат да се проведат редица мероприятия, по-съществени от които са:

 • Написване и отпечатване на книга за биографичните данни за живота на полковник Боян Златев Бянов;
 • Публикуване в пресата на статии за живота на спортиста и офицера Боян Бянов, по възможност в София и във Варна;
 • Координиране на действията между министерството на младежта и спорта, министерството на отбраната, респективно ръководството на ВА“Г.С.Раковски“ и Българския футболен съюз за провеждането на юбилея;
 • Разработване на план за провеждането на юбилейното честване (при възможност могат да се привлекат и активисти на ФК „Черно море“ и „Левски“). В плана може да се предвиди провеждането на футболна среща на стадион „В. Левски“ между ветерани и настоящи национали с благотворителна цел.

В близък план може да се финансира и направи паметна плоча с гравирани думи за живота на Боян Бянов, като:

БОЯН ЗЛАТЕВ БЯНОВ

ВЕЛИК СПОРТИСТ – УСПЕШЕН ВОЕНЕН -ДОСТОЕН ОБЩЕСТВЕНИК

Паметните плочи да се поставят: пред спортната зала на военната академия; в дома на Бянов в София; в дома на Бянов във Варна (след откриване); на стадион „Тича“ във Варна.

Освен това на 20 октомври 2018 и 2019г и в следващите години, ежегодно да се организира  и проведе футболен турнир на малки вратички:

 • в София – в района на военната академия, като по възможност гарнизонното военно първенство се проведе в чест на Боян Бянов;
 • във Варна – да се проведе в залата на стадион „Тича“, като се привлекат футболни отбори на военни формирования от гарнизона и други отбори, желаещи да уважат турнира, който е свързан и с местния патриотизъм на града.

Такива турнири може да се организират и проведат и във другите гарнизони на страната ( до колкото ги имаме). Би било добре, залите в които ще се играят футболните срещи на малки вратички във Варна и в София да бъдат наименувани на неговото име, например „Спортна зала полковник Боян Бянов“. Тази организация може да се узакони с министерска заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и приведена в изпълнение от неговия заместник министър генерал лейтенант от резерва Атанас Запрянов (добър спортист и футболист, бивш началник на военна академия).

Крайна цел на честването на годишнината е:

 • Възпитание в дух на Единение, добро поведение, милосърдие и историческа памет;
 • Единение на спортни и армейски деятели;
 • Възможно спонсориране на Спортните обекти на ВА“Г.С.Раковски“;
 • С възпитателна цел ще бъдат раздадени награди на отличили се активисти;
 • Част от събраните средства могат бъдат раздадени на футболисти, бивши капитани на националния отбор и на футболисти на ФК „Ч. Море“ и на „Левски“.

Спортът може да бъде крайна цел не само за“ единение Българско“, но за единение на народите, включително и на тези на Балканите. Боян Бянов участва в международни срещи още през 1915г във Варна в футболен мач между германски войници и „Тича“. Този почин той прилага и в мач с англичаните, през 1945г. Подобна инициатива, в наше време, може да се идентифицира, като възможност за балканско единение. Спортът може да се превърне в „обединител на балканските народи“, а мотото на  балканското обединение може да бъде: “Спортът за един мирен живот на Балканите”.

Чрез спорта балканските народи могат да общуват, да разговарят, да постигнат чуваемост помежду си. Това предполага привързаност и солидарност между балканските съседи, да бъдат добри помежду си. Какво по-хубаво от това да имаш добри съседи. Мъдри са думите и мислите на Плутарх, който пише следното: „Темистокъл, продавайки един имот, наредил на глашатая да обяви, че той си има добър съсед“. В този дух Цицерон казва, че „Между добрите хора, всичко се нарежда добре“. От казаното прозира тънката нишка на връзката между спорта, спортменството, взаимното уважение и колективизма. Това предполага възможности за живот в групова среда, каквато е балканската общност.

Спортът винаги е бил в сърцата на балканските народи. Успехи в годините имат, както страните от бивша Югославия, така и народите на България, Румъния, Гърция и Турция. Незабравими са успехите в спортове като борба, щанги, тенис, дори и във футбола. Не могат да се забравят успехите на българите на световното през 1994г. Това поколение футболисти все още изпълват сърцата ни с гордост от успехите. Успешни са и балканските спортисти по тенис, баскетбол и къде ли не. Успешни са футболистите на Хърватия, Сърбия, България и Словения. Лидери в тениса са Джокович, Григор Димитров. Могат да се споменат още много успешни спортисти. Но ще спра до тук, дано не засегна някого, надявам се не е така. Важна е перспективата, а тя е свързана с организираното провеждане на балкански игри, които ще повишат авторитета на балканците. Ще  се повиши самочувствието на нашите спортисти и техните успехи ще се доближат до най-успешните спортисти, като Пеле, Марадона, Кройф, Стоичков, Меси, Роналдо, Федерер, Надал, Зверев и други.

Това е предпоставка за съпричастност и гордост от успехите на балканските спортисти по целия свят. То е предпоставка и за добронамерено общуване, взаимно уважение и мирно съществуване, както и не намеса във вътрешните работи на народите от балканските страни.

През 2018 година, БАЛКАНСКИ ВЗРИВ по футбол, направи отборът на Хърватия. Това е гордост за Балканския спорт. Хърватския отбор се класира за финалите на световното първенство по футбол в Русия, с претенции да стане световен шампион, но остана втори. Въпреки това балканския възход във футбола трябва да се запази, като трайна тенденция. За целта трябва да се работи в подкрепа на тази тенденция. Успехите се постигат и затвърждават, единствено чрез спортни битки, чрез провеждането на спортни състезания, включително и между балканските народи. За организираното им провеждане е нужно създаването на управленски структури като балкански олимпийски комитет (БкОК) и особено на балкански футболен съюз(БкФС).

Организирането и провеждането на спортните игри подпомага балканското единение. Наистина спортът и най-вече цар футбол е предпоставка за единение на балканските народи. Това е възможност да се заличат спомените от далечните и не дотам далечни войни между балканските народи, наложени ни от геостратегическите инициативи на великите сили. Мераклии да ни разделят колкото искаш. И всичко това заради жалките пари, придобити чрез войните и човешките страдания.

Трябва високо да изкрещим, че не са ни нужни войни и омраза, нужно ни е единение, приятелство, мирно съжителстване и взаимопомощ. Стига с това разделение и противопоставяне. Искаме да живеем в мир, да спортуваме, да общуваме и да осигурим спокоен и сигурен живот на балканските народи. Спортът е една от предпоставките за постигането на това. Ще предложа една примерна организация за по-нататъшна работа, свързана със спорта, като цяло и цар футбол в частност.

Организация на спортната дейност у нас и на Балканите

 1. Инициирането на ЦАР ФУТБОЛ за един мирен живот на Балканите. Създаване на Балкански футболен съюз в София, за провеждане на футболни турнири.
 2. Организиране и създаване на Балкански олимпийски комитет в Солун, за провеждане на БАЛКАНСКА ОЛИМПИАДА;
 3. Провеждане на Балканска научна конференция за младежта и спорта, в София.

По първото предложение за инициирането на ЦАР ФУТБОЛ за един мирен живот на Балканите. следва да се направи следното:

 1. Да се създаде Балкански Футболен съюз. Той може да бъде оглавен от български футболист, който има опит в съвместната работа между спортисти от различни националности. Същият трябва да е млад и амбициозен с възможности да се докаже като мениджър на Балканите.
 2. Да се възстанови приза Балканска футболна купа.
 3. Да се възстанови провеждането на футболни турнири:
 4. Футболен турнир между националните отбори на балканските страни;
 5. Футболен турнир между шампионите по футбол на балканските страни;
 6. Футболен турнир между носителите на национални купи на отделните балкански страни.

Балканската национална купа е европейски футболен турнир, провеждан от 1929 и до 1980 г. между държавите от Балканския полуостров. Турнирът се провежда за единение на държавите и балканските народи.

Балканската клубна купа е футболен турнир, провеждан между клубните отбори на държавите Албания, България, Гърция, Румъния, Турция и Югославия между 1961 и 1994 г. Турнирът е провеждан 28 пъти за единение на градовете.

Във футболния турнир между шампионите на балканските страни по футбол е целесъобразно да участва вицешампиона на страната по футбол, а в турнира на носителите на национални купи на отделните балкански страни да участва вицешампиона на националната купа на страната.

По второто предложение е необходимо да се създаде организация по създаването на Балкански олимпийски комитет. С това ще се възкреси идеята на генерал-лейтенант от пехотата Велизар Лазаров от 16 ноември 1929 г, за провеждането на БАЛКАНСКА ОЛИМПИАДА. Той е  председател на БОК през годините 1929-1941г. Такава БАЛКАНСКА ОЛИМПИАДА се осъществява през септември 1931-ва в София. Освен футбол в балканските игри могат да се включат, тенис, борба, волейбол, конни състезания, бокс и други спортове.

И двете предложения са свързани с постигането на един траен мир между народите на Балканите. Позволявам си да предложа, българи да оглавят двете спортни единици, защото предполагам, че ние първи ще инициираме тяхното създаване на нашите съседи.

По третото мероприятие „Провеждане на Балканска научна конференция за младежта и спорта“ в София, активна роля ще имат личности от академичните среди, под ръководството на организационния комитет, използвайки способностите на НСА. За целта същите ще разработят план за провеждане на конференцията през 2019г, съгласувайки го със сродни академии в страните от балканския полуостров.

За своевременното организиране и провеждане на Балканските игри е целесъобразно да се създаде ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ по създаването на БОК и БФС до 2020г. Това трябва да бъде инициатива на министерството на младежта и спорта и да се оглави от него. В структурно отношение, комитетът трябва да се управлява от ръководство в лицето на председател и заместник председатели, както и от секретариат. Целесъобразно е председателят да бъде най-малко с ранг на заместник министър на младежта и спорта или съветник на министъра. Заместниците трябва да се изберат измежду утвърдили се вече спортисти в страната и в чужбина и да имат определен мениджърски опит. Добре е в този екип да влязат спортисти и мениджъри, като Христо Стоичков и Димитър Бербатов.

Христо Стоичков е настоящ член на БОК, притежаващ отличен организационен опит, както у нас, така и в чужбина.

Димитър Бербатов има опит в съвместната работа между спортисти от различни националности. Владее чужди езици. Той е млад и амбициозен с възможности да се докаже като мениджър на Балканите.

В екипа трябва да се привлекат и вече  утвърдили се експерти, мениджъри на спортни клубове, както и изявени личности от академичните среди.

Организационният комитет може да функционира до създаването на БкОК и БкФС до края на 2020г. Предложеното до тук не бива да се приема, като иновация, а като възможност за възстановяване на вече провеждани спортни и организационни мероприятия на Балканите, още от миналия век.

По възможност, на датата 20 октомври 2018г да бъде обявено началото на дългосрочната работа по възстановяване на Балканските футболни турнири, както и да се предложи план за работа на организационния комитет за работа до 2020г.

Краен резултат от спортната дейност на Балканите: „Единение на балканските народи, чрез единение на държавите и побратимяване на балканските градове“.

Завършвайки ще кажа, че не всички можем да бъдем всестранно развити личности, като полковник Боян Бянов. Това обаче не може да бъде пречка да сме добри или да се стремим да бъдем добри хора. Защото, наистина, между добрите хора нещата винаги завършват добре, което е предпоставка за дълготрайно мирно съвместно съществуване между балканските народи. Въпреки глобалното геостратегическо статукво, това да не е така.