Петнадесет училища от град Варна или над 180 деца на възраст 9-10 години взеха участие в спортен празник „Бързи и сръчни”, който беше предназначен за ученици от ІV клас. Състезанието се проведе на 8 ноември /четвъртък/ от 15.00 до 17.00 ч. в многофункционална спортна зала на Първа езикова гимназия и имаше за цел да популяризира активния и здравословен начин на живот сред малките учениците. Г-н Кристиан Димитров директор на дирекция „Спорт“ при Община Варна приветства учениците и откри състезанието.

Отборите на училищата се състояха от 5 момчета и 5 момичета от IV клас. След пробягването на трасето, което включваше – спринтово бягане, слалом между конуси, провиране, прескок и шут с крак на топка във врата, с обща дължина 20 метра, с най-добри времена и финалисти се оказаха ЧОУ „малкия Принц“, ОУ „Васил Априлов“, СУ „Димчо Дебелянов“ и ОУ „Найден Геров“.

След полуфиналните бягания за финала се класираха СУ „Васил Априлов“ и СУ „Найден Геров“. С много малка разлика в резултатите победители и шампиони в спортния празник „Бързи и сръчни“ ЕСЕН 2018 за 4-ви клас се оказаха децата на СУ „Найден Геров“ с време 2,05,70 мин.

На второ място и сребърните медали останаха за ОУ „Васил Априлов“ с време 2,05,46 мин. На почетното трето място се класираха учениците на СУ „Димчо Дебелянов“.

Награждаване на победителите с купи, медали и грамоти, осигурени от общината извършиха г-н Иван Иванов- старши експерт по ФВС към РУО- Варна и г-н Данчо Илиев от дирекция „Спорт“. А всяко дете участник и ръководител бяха наградени с тениска с лого на „Варна – Европейски град на спорта 2019“.

След награждаването бе теглена томбола с много награди за децата, а най-големият късметлия се оказа Йоан от СУ „Неофит Бозвели“, които спечели голяма награда – велосипед.

Следващите прояви „Бързи и сръчни“ ще се проведат по следния график:

–  20 ноември 2018 г./вторник/ от 15.00 до 17.00 часа III клас

–  22 ноември 2017 г./четвъртък/ от 15.00 до 17.00 часа II клас

–  6 декември 2018 г./четвъртък/ от 15.00 до 17.00 часа I клас

 

Инициативата на Дирекция „Спорт“ е дългосрочна и насочена към развитие на двигателните и социалните умения на учениците чрез спортни активности, поднесени по забавен за тях начин.