rbt

Фондация „Кор Кароли“ връчи  ежегодните си награди за най-добро морско ветроходно постижение.

Предварително стана ясно, че носител на преходната награда Златен Глобус „Кор Кароли”  за най-добро морско ветроходно постижение за 2018 година е Стефан Раев за подготовката и осъществяването на плаването през опасни  райони от Танзания до о-в Лимнос, Гърция  с катамарана  „Пикола” и екипаж Вилиян Господинов.

Специални грамоти получиха номинираните:

 1.  Павлин Надворни, шкипер на яхта „Espresso Martini” за отлично проведеното плаване с тричленен екипаж при тежки есенни условия от северен Уелс до Варна
  1.  Диан Зайков, шкипер на яхта „Oceanis” за обучението на повече от 50 души и отлично проведеното плаване от Бургас до Канарите.
 •  Никола Попов, шкипер на яхта “Blue Magic” за добротo представяне в тежките състезания Bosphorus Cup и Rolex Middle Sea Race.
 •  Любен Тенекеджиев, състезател в клас „Лазер Стандарт” за постигнати високи резултати в национални и международни състезания.
 •  Иван Греков, ветроходец, екипаж на яхта “Husaria” за завоюваната победа в „Race to Mackinac” с яхта „Хусариа“.
 •  Явор Джонев, шкипер на яхта „Mirabo” за плаването от Ла Рошел до Св.Влас.
 •  Александър Бачев, състезател в клас „Кайтфойл” за постигнати забележителни резултати в национални и международни състезания.
 •  Илияна Стоилова и Йоан Колев, състезатели уиндсърф за прекосяването от граница до граница на българското черноморие със уинсърф.

Преди началото на церемонията бяха почетени 4 деятели на ветроходството, които ни напуснаха тази година. Става дума за  

 • Оник Хрант Папазян – ветроходец от детските си години към ДОСО Варна; съратник на Павел Шулга, Стефан Методиев, Никифор Герчев и др. от това поколение; участник в първите ветроходни походи през 50те години от Шабла до Царево, в много регати и плавания у нас и в чужбина; завършва Морско училище и от 1960 година е на работа по корабите на Параходство БМФ; минава през всички длъжности от моторист до гл.механик и групов механик в Параходството; душата на всяка компания, Ончо бе дружелюбен, усмихнат, приятен събеседник и най-вече, верен приятел.
 • Петър Димитров –  завършва спортно училище и задочно ВИФ (Национална спортна академия) специалност Водни спортове. Завоювал званието „Заслужил треньор по гребане“ със състезател, който спечелва бронзов медал на Олимпиадата в Москва през 1980 г в дисциплината кану-каяк, но слабостта му си остава ветроходството – като шкипер в клас „Дракон“ с екипаж Атанас Господинов и Ерол Фейзолов три поредни години стават републикански шампиони и са удостоени със званието „майстор на спорта“.
 • Олга Трифонова – преданата съпруга на Тинко Трифонов и майка на две дъщери. Пристигнала от Бургас като студент, тя бе неотлъчно до журналиста, писателя и преводача от 1976-та до края на дните му. Завършила мъжката специалност Двигатели с вътрешно горене, работи в ЗКМ, след това като изпитател в Елпром, впоследствие домакиня у дома за да се грижи за уюта и удобствата на Тинко, който също все по-често пише и превежда от вкъщи. След загубата му през 2007 Оля работи в кметството на Владиславово, където се пенсионира в края на миналата година.

Оля беше романтична душа, но и прагматична натура. Не се научи да плува, но с удоволствие придружава Тинко в плаванията по крайбрежието. Обичаше семейството и приятелите, обичаше събиранията, танците и дългите разговори. Можеше да сътвори вечеря за 20 минути, както и да поправи готварска печка или пералня. Обичаше музиката и театъра, както и да решава математически уравнения. Обичаше хората и не желаеше зло никому. Почина през юли тази година.

 • Александър Николов – ветроходец от юношеските си години в Морски клуб към ДОСО-Варна; състезател, екипаж и шкипер на яхтите “OV” (балтийките); два пъти победител в Регата 3ти март, печели множество призови места в национални ветроходни състезания; участник в първото българско задгранично плаване с яхти Варна-Констанца-Одеса през 1957 година; от 1965 година работи като морк и рулеви в Параходство БМФ.

Бяха почетени и юбилярите, които получиха плакети:

1.Петър Енчев

Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българския ветроходен спорт и във връзка със 80-годишния му юбилей майстор на спорта, заслужил треньор по ветроходство Петър Енчев.

Състезател на „Черно море” в клас „Фин”. Петкратен републикански шампион в периода 1961-1969 година. Майстор на спорта от 1963 година. Балкански вицешампион през 1968 и бронзов медалист от 1969. На европейското първенство през 1969 печели гонка No.2 с което ознаменува първото участие на български ветроходци на такъв форум с такава победа. Като треньор в „Черно море” подготвя десетки състезатели, завоювали призови места в национални и международни състезания. Носител на званието „заслужил треньор по ветроходство”.

 1. Петър Ташев

Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българския ветроходен спорт и във връзка със 80-годишния му юбилей Петър Ташев.

Активен деятел идългогодишен председател на СК”Бриз – Черно море”. Като част от ръководствотона Параходство „БМФ” и СО”Воден транспорт” допринася  за развитието на водните спортове и най-вечеза ветроходството.