Завърши първият етап от държавния отборен шампионат по синхронно/артистично плуване, който се проведе на столичния басейн Диана от 14-17.02.2019 г.

Участваха момичета от всички възрасти от клубовете –„ НСА“, „Левски“, „Нова“, „Тибрис“ от София, „Аква спорт“, „Торпедо“, „Албатрос“ от Варна и за първи път „Пирин“ – Благоевград.

Изключително тежката програма на шампионата постави пред изпитание състезатели,  съдии и треньори, които в рамките на четири дни изиграха следните дисциплини:  фигури при децата, девойките младша и девойките старша, техническа програма на всяка от дисциплините соло, дует и ансамбъл при девойките старша и жените, както и свободна програма във всяка дисциплина (соло, дует, ансамбъл, комбинация) и във всяка възраст.

За отборната надпревара всеки клуб имаше право да участва с по 3 сола (технически и волни), 3 дуета (технически и волни), 2 ансамбъла (технически и волни) и 2 комбинирани програми.

Отделно шампионатът беше и първо  контролно за опреденяне на съставите на националния отбор при девойките старша за Европейското първенство в Прага, а за жените за Световното първенство в Корея.  За ПЪРВИ път федерацията въведе нормативи, които следваше да бъдат покрити още на този шампионат. Отделно на състезателките, покрили нормативи на първият етап и класирали се на първо или второ място предстои второ ниво за покриване на нормативи на международен турнир.

В тази връзка задачата на състезателките имащи амбиции за по-отговорни състезания беше още по-тежка, защото вече не е достатъчно да станеш първи или втори в дадена дисциплина, а се налага да се класираш с определен резултат, определен от Федерацията.

В тази връзка състезателките на Аква спорт се справиха повече от успешно.

За отборния шамбионат поведоха убедително във всяка една от възрастите и комплексно.

Жените Александра Атанасова и Далия Пенкова покриха и двата норматива за дует, класирайки се първи. Александра Атанасова е безспорен фаворит при солата във възраст жени, покривайки и двата норматива за соло.

Девойките старша на „Аква спорт“ завоюваха първо и второ място при двата дуета, първо и второ място при техническия ансамбъл и първо място при свободния ансамбъл и комбинираната програма.

„Аква спорт“ покри първо ниво на нормативи за ЕП девойки при техническо соло, свободен ансамбъл и комбинация и продължава напред към покриване на вторите нормативи за ЕП в чужбина.

Децата на „Аква спорт“ са първи при ансамблите, комбинацията и дуета, и втори на соло. Девойките младша са първи на дует и комбинация и втори на соло и ансамбъл.

Жените Александра Атанасова и Далия Пенкова заедно с треньора Галина Георгиева следващата седмица заминават за Париж на първи кръг от Фина Световни серии. Същите бяха наградени от федерацията за най-добри състезатели и треньор на България за 2018 г.