Изпитание за волята и издръжливостта предлага 50 километровият поход, организиран от Клуб по пешеходен туризъм „Нови хоризонти“ към ТД „Родни балкани“. Пешеходното предизвикателство ще се проведе на 19.05.2019г. Точно 100 участници бе предварително обявената група. Желаещите да се любуват на прекрасните гледки в околностите на Варна, я запълниха още преди края на предварително обявения срок за записване.
За първото издание организаторите са подбрали интересен и красив маршрут, предлагащ горски пътеки и пътища, морски пейзажи и красиви гледки. Стартът е в 7:00 часа сутринта на паркинга между спирката пред Терапията и бензиностанцията. Водач ще е Красимира Хинева. Походът, който е безплатен за участниците, ще се проведе в района на североизток от гр. Варна по маршрут: Терапията – кв. Виница – с. Кранево – с. Осеново – кв. Виница – Терапията. Финалът ще е на стартовата точка около 20:00 часа.
Клуб „Нови хоризонти“ е създаден към Туристическо дружество „Родни балкани“ през 2012 година от Денка Георгиева, Красимира Хинева, Росица Димитрова и Снежанка Николова. Идеята на клуба е с пешеходен туризъм да бъдат открити все повече нови кътчета, от красивата природа на България и в инициативите да се включват все повече варненци. Вече седма година подред те провеждат еднодневни излети, походи, екскурзионни летувания, палаткувания и групово преминаване на международните маршрути Е3 и Е4: „Ком-Емине“ и „Петте планини“.