Отлично представяне записаха българските кикбосьори на Световната купа в Будапеща, Унгария. В международния турнир „Hungarian Kickboxing World Cup“, който е един от най-старите и посещавани шампионати,  тази година заявки имаше от 39 държави и  общо 3131 състезатели.

От България имаше няколко отбора, които участваха със свои представители. В ринговите дисциплини са СК „Интер 92“, СК „Мусаши“, СК „Тангра 2018“ и СК „Боил“, а в татами стиловете се включиха СК „Стар Тийм“, СК „Радулов“ и СК „Масару“.

Те завоюваха общо 53 медала или 19 златни, 16 сребърни и 18 бронзови отличия. Това отреди шесто място на страната ни в крайното класиране на държавите. Първи са домакините от Унгария, на второ място е Украйна, а трети са италианците.

България е представена и от трима лицензирани рефери и съдии от най-висок клас – Деница Миленкова, Митко Костадинов и Иван Иванов. По време на шампионата официално бе обявен и международния семинар за рефери и съдии, който ще се проведе в България в средата на месец юли съвместно с базов лагер на националите по кикбокс и муай тай.

Българската конфедерация по кикбокс и муай тай представи и някои от медалистите:

СК „МАСАРУ“ участва с 25 състезатели в стиловете „лайт контакт“, „пойнт контакт“ и „кик лайт контакт“. Тимът записа и най-предно класиране в крайното отборното подреждане – на пета позиция с общо 24 медала – 10 златни, 5 сребърни и 9 бронзови отличия. Калина Бояджиева спечели три златни и един сребърен медал в четирите категории в които участва, а Христина Андонова добави още три златни медала.

14 медала за СК „Стар Тийм“, от които 6 златни, 4 сребърни и 3 бронзови. Това отреди 14-та позиция в отборното класиране за тима. Действащата световна шампионка по кикбокс в стил „лайт контакт“ при девойки старша възраст Кристина Николова бе безапелационна и в Будапеща в категория до 50 кг стил „киклайт“ при жените.

Още девет медала добавиха състезателите на СК „Радулов“ – 2 златни, 4 сребърни и 3 бронзови отличия. В отборното класиране позицията, която зае е 39-та.

Два медала грабна и клуб „Тангра“ от град Свиленград.  Христо Калайджиев достигна до среброто в стил „лоукик“, а съотборникът му Иван Стефанов си тръгва с бронз в стил „киклайт контакт”.

Кикбоксьорът Денис Иванов представляваше козлодуйския клуб „Златните момчета“ на Световната купа по кикбокс. Той стигна до бронз в категория 86 кг при юношите старша възраст в най-тежкия стил в кикбокса – К-1.

Националът и една от големите ни млади звезди в кикбокса Огнян Мирчев от клуб „Мусаши“ триумфира при мъжете в категория до 63,500 кг в стил “лоу кик“.

Медали за България добавиха и от клубовете „Интер“ (сребро и бронз) и „Спарта“ (бронз) от гр. Монтана.