Благодаря на феновете за подкрепата. САЩ е сред трите най-добри отбора в света, но не се дадохме без бой, завяи Жана Тодорова

Селекционерът на женския национален отбор на България по волейбол Иван Петков анализира дебютните три мача от Волейболната лига на нациите след загубата от шампиона САЩ в последната среща в Русе.

„Позитивите от турнира във Волейболната лига на нациите в Русе са свързани първо с това, че намерих отговори на много въпроси, които бяха неясни за мен. След това – видях израстване в някои наши състезатели. Видях и много проблеми, които трябва да решаваме. Там, където миналата година бяхме направили много голям скок, сега имаме проблем. Трябва да върнем миналогодишния дух. Но още от самото начало бяхме наясно, че тръгваме с нагласа за по-дълъг път с отбор, който се изгражда сега. Това означава, че имаме проблеми във всеки детайл. Сега трябва да работим по-усърдно, за да ги отстраняваме и да извървяваме крачките от развитието си, като се стараем максимално да печелим и победи. Надявам се те да дойдат в мачовете от втората седмица в Холандия“, заяви Петков.

„От трите мача в Русе трябва да съжаляваме и за мача с Белгия, и за мача с Япония. Не разграничавам двата мача – да, резултатът е различен, но както изпуснахме Белгия, така можехме да победим и Япония“, допълни той.

„Много трудно се играе срещу САЩ. Въпреки че това не е основният им състав, те разполагат с много състезатели на сходно ниво. Неслучайно миналата година те са шампионки в този формат. Ние дадохме каквото можахме“, коментира капитанът на България Лора Китипова.

„Надявам се възможно най-бързо да влезем в ритъм. Аз се присъединих едва преди четири дни, направих само две тренировки с отбора. Имаме цяло лято пред нас, ще гоним победи във Волейболната лига на нациите – ще се борим да вземем колкото може повече, като това е и мястото да се сработим. Това е турнирът с най-силните отбори – ще се постараем да вземем колкото можем, а в същото време да трупаме и опит. Имахме своите шансове срещу Япония и Белгия, но не успяхме да се възползваме от тях. Ще си вземем поуките, ще се постараем следващите мачове да сме по-подготвени, по-категорични и да започнем да записваме победи“, каза още Китипова.

003912

„Първо искам да благодаря на феновете в Русе за подкрепата през трите дни. Каквото и да кажем за американките ще е малко. Те са един от трите най-добри отбора в света, да не кажа и най-добрият. Най-силният им елемен е атаката, не, че другите са им слаби. Превъзхождат ни с ръст, посрещането им беше по-добро. И резултатът е закономерен. Но не се дадохме без борба“, коментира Жана Тодорова.

„Никой не е казал, че ще е лесно – все пак сме в най-силния турнир. Тук сме, за да се борим. Не се отказваме, тепърва ще показваме по-добро лице. Макар и да допуснахме три загуби, а в два от мачовете да бяхме с реални шансове да сме победителки, все пак показахме позитивни неща по време на мачовете. Все още се сработваме, съвсем отскоро сме заедно. Все още работим върху колектива. За съжаление не сме доволни от дебютните си мачове в Лигата на нациите, можеше да е много по-добре. Но имам вяра, че позитивните резултати предстоят“, заяви Мира Тодорова.

„Много съм горд с отбора си. Момичетата работят много усърдно и стават все по-добри след всеки изигран мач. И 14-те състезателки са много свързани една с дурга и го доказаха в безупречния мач срещу България“, коментира селекционерът на САЩ Карч Кирали.