На 30 май 2019 г от , 18.30 часа в конферентна зала х-л „Черно море“ ще се състои официално посрещане на Атанас Скатов.

         Атанас Скатов е най- успешният български алпинист. На 15 май той покори третият по височина връх на планетата Канчендзьонга в Хималаите – 8586м. Той направи това след 15 часов преход.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха. Вр. Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.
         През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта “ Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.
         След кратка почивка и възстановяване ,в средата на месец юни ,следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум , Пакистан.

На това събитие ще бъде представена и най – новата му книга „Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх. Дневникът на един веган“ 

Тази книга не е пътепис. Това е книга за могъществото на човешкия дух. Тази книга е за всички нас, които никога да няма да съберем сили и смелост да се изправим пред подобни предизвикателства и да достигнем до места, където природата е безмилостна, а смъртта дебне на всяка крачка. 
Тази книга задава най-важните въпроси: докъде се простират мечтите ни и на какво сме способни, за да ги осъществим.