Участникът на Олимпийски игри Радослав Константинов завърши втори в оспорваната битка в категория „Елит“ на първото състезание за сезона

Мащабното колоездачно събитие „ДЗИ Вело 2019“ завладява Варна на 5 октомври след големия интерес и оспорваните надпревари в първото състезание за годината за Купа Габрово. Надпреварата за Купа Варна ще се проведе в Приморски парк – по алеите, свързващи Летния театър и Пантеона. Освен състезанието за професионални колоездачи в приятелски старт сили ще премерят всички любители на колоезденето, а най-добрите от тях ще спечелят и награди. За да се включите във велотура, единствено е необходимо да се регистрирате на dzivelo.bg, като за всички непрофесионални участници е осигурена безплатна застраховка от ДЗИ за времето на протичане на събитието.

Над 220 души взеха участие в първото състезание от „ДЗИ Вело 2019“ – Купа Габрово. Над 60 деца и младежи от Габрово взеха участие в любителските стартове в дебютното за тази година издание на събитието и премериха сили по специално подготвеното трасе в града.

В надпреварата по затворен маршрут с трасе от 1 км – тип критериум, участваха 161 професионални състезатели от регионалните клубове в България, сред които едни от най-добрите български бегачи.

Победител в категория „Елит“ при мъжете стана Марио Сучев от КК „Драг“. Той е роден в София и преминава през школата на КК „Левски“, а по-късно се състезава в „Несебър“ и през 2012 г. става шампион на България  до 23 г. в индивидуалното по часовник.

Надпреварата в категория „Елит“ бе изключително оспорвана. Втори в Купа Габрово от „ДЗИ Вело 2019“ финишира участникът на Олимпийските игри в Атина Радослав Константинов. Бургазлията за кратко се състезава в „Несебър“, а след това кара за френския „Мартиг“. През 2017 г. Радослав поставя рекорд на 4000 метра „индивидуално преследване“ и  става шампион на България в индивидуалното по часовник, както и втори на шосе. Победител е в Обиколката на Камерун през 2004 г. и след поредица от добри изяви печели квота за Олимпийските игри, като представя България в колоезденето на писта (1000 метра от място).

Първото за 2019 г. състезание от мащабното колоездачно събитие „ДЗИ Вело“ бе изключително оспорвано и в останалите категории и възрастови групи.

При юношите старша възраст Любомир Илчев приложи отлична тактика по време на цялото състезание. Така варненецът и неколкократен шампион на България спечели Купа Габрово.

При юношите младша възраст първото място спечели Габриел Грозев от КК „Верея“ (Стара Загора), който се оформя като един от най-силните български състезатели за възрастта си.

След Купа Варна (5 октомври) ще се проведе и заключителното трето състезание за годината –  Купа Русе (12 октомври).

Събитията се организират по инициатива на ДЗИ със съдействието на Община Габрово, Община Варна и Община Русе, както и с подкрепата на Колоездачен клуб “Несебър”, Колоездачен клуб “Янтра- Исполин” и Колоездачен клуб “Варна“.