„Ще инвестираме в изграждането на нова база за водни спортове, но и ще развием съществуващите, както подхожда на морската ни столица – Европейски град на спорта“, заяви досегашният кмет и кандидат за нов мандат Иван Портних на срещата, инициирана от Обществения съвет по спорт. Той увери, че Варна ще се подготви подобаващо и за предстоящото домакинство на европейското първенство по ветроходство, което ще се проведе през 2021 г.
По повод инвестициите в спортната инфраструктура Портних посочи, че се работи за завършване на зала „Младост” и за ремонт на залите в СК „Простор”. „Планираме и покриване на байсейн „Приморски”, уточни кандидатът за кмет, като допълни, че в зоната между кметството в район „Аспарухово” и моста предстои изграждането на закрит басейн с минерална вода. „Цялата зона канал – море трябва осезателно да се развие. Съвместно с Техническия университет ще разширим спортната база в кампуса”, ангажира се Портних.
Поставихме акцент и върху инвестициите в развитието на масовия спорт. Специално внимание беше обърнато на усилията да се ремонтират игрищата в училищните дворове, които активно се ползват от младите хора. „Правим 18 нови такива игрища и догодина очакваме да завършим обновяването спортните площадки във всички училища”, увери Иван Портних.
По думите му от 2013 г. средствата, заделяни за финансиране на спортните клубове, са се увеличили 2,5 пъти. „Собствените приходи на община Варна бележат устойчива тенденция на нарастване – с близо 75%, без да повишаваме местните данъци и такси. Това е знак за развитието на икономиката в града и на тази база очаквам в общинския бюджет да има достатъчно средства, за да увеличим отново финансирането за клубовете”, изтъкна Иван Портних.
От Обществения съвет подкрепиха идеите му за надграждане на постигнатото в спортната сфера, като оцениха усилията да се подобрява спортната база, да се подкрепят клубовете и да се работи за развитие на масовия спор. Свършеното през последните години даде отражение и върху обогатяването на спортния календар и успешното провеждане на редица международни събития, отчетоха спортните деятели.