Нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила беше поставен вчера (03.11.2019 г.) в 12:34:21 ч., когато ветроходна яхта Espresso Martini пресече финалната линия срещу Фара на Пристанище Варна. Българският екипаж на 45-футовата яхта, съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, стартира от Сочи, Русия символично на Международния ден на Черно море- 31.10.2019 г. в 16:57:13ч. (българско време) и проплава разстоянието до Варна от 513 морски мили само на ветрила за 2 денонощия, 19 часа 37 минути и 8 секунди със средна скорост 7,59 възла. За първи път ветроходна яхта успява да проплава този маршрут за по-малко от три денонощия.
Девет ветроходни яхти излязоха да посрещнат Espresso Martini във Варненския залив, а десетки посрещачи поздравиха екипажа на кея на Морска гара във Варна.
Това е изключителен успех за възраждането на наградата PONTVS EVXINVS за най-бързо пресичане на Черно море от преди 30 години и дава голям тласък за развитието на българското ветроходство в Черно море. Плаването е част от честването на 140 години българо-руски дипломатически отношения, като благодарение на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, престоят на варненския екипаж в Сочи беше съпроводен с официално мероприятие. Среща на екипажа, в състав: Павлин Надворни (шкипер), Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев, в Сочинска община, беше проведена със Заместник кмета на Община Сочи, Директор на „Дирекция физкултура и спорт“, Началник управление „Международни отношения“, Заместник директор на отдел „Транспорт“, Генераления директор ООО „БГ Консалтинг“, Началник и експерти към пасажерските служби в Сочинско морски търговско пристанище и др. На срещата бяха обсъдени възможностите за преоткриване на този черноморски път за спортни и круизни ветроходни плавания, както от България, така и от Русия. За резултатите от визитата, Ветроходна академия Кор Кароли ще насрочи пресконференция с екипажа на яхтата и Генералния консул на Русия във Варна-Владимир Климанов.
Да припомним, ветроходната яхта Espresso Martini (модел Farr 45) отплава на 26 октомври 2019 г. в 13:57 от Морска гара-Варна. По време на първия преход от Варна до Сочи, поради дълго безветрие, 100 морски мили преди Сочи, екипажът включи двигател, с което съгласно регламента преустанови опит си за рекорд в източна посока. На 30 октомври 2019 г. следобед, яхтата застана на кея на Сочинското пристанище, а на следващия ден стартира за втори опит-този път в западна посока, който завърши с подобряване на рекорда. По време на плаването към Варна, ветровете са достигали до 40 възла, при умерен постоянен вятър (15-20 възла) през останалото време. Целта на плаването, от една страна, е възстановяване на наградата за най-бързо пресичане на Черно море-PONTVS EVXINVS от преди повече от 30 години, когато в далечните 1987,88 и 89 година това е било традиция за ветроходците и изпитание за техните ветроходни умения, сила на духа и смелост.


Преходната награда PONTVS EVXINVS е учредена през 80-те години на миналия век от яхт клуб София и веригата за младежки туризъм „Орбита“ (и двете организации днес не съществуват) за най-бързо пресичане на Черно море в широката му част от запад на изток или от изток на запад.
Пръв носител на приза е Иван Греков през 1987 г. за плаването с Nunki с 4,37 възла средна скорост. Тогава ръководството на яхт клуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна“ организира състезание между еднотипни яхти с едночленни екипажи (т.нар. „самотници“), победителят от което да участва в Трансатлантическата регата OSTAR „Петерсон“. По дистанцията Варна – Сочи – Варна стартират Михаил Мирчев, Светлозар Тенев и Иван Греков.
Година по-късно е плаването на Bulcon Star-отново Варна-Сочи- Варна в двете посоки с комбиниран екипаж от курсанти от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, сред които е възродителят на идеята за възстановяването на наградата през 2019 г.-Павлин Надворни. Зачита се по-бързото плаване в посока Сочи-Варна с 5.97 възла средна скорост. През 1989 г., в периода 28 октомври – 8 декември екипаж на яхта Pleiona плава по дистанция Поморие – Батуми (28.10 – 01.11) и Батуми – Поморие (3 – 8 декември) 6.32 възла средна скорост и последно призът е връчен на екипажа през 1990 г.
През 2019 г. и с рекордното най-бързо пресичане на Черно море от ветроходна яхта Espresso Martini с 7,97 възла средна скорост, Ветроходна академия Кор Кароли възнамерява да възроди наградата PONTVS EVXINVS.