България записа впечатляващ успех на завършилия в Корбей Есон традиционен турнир по художествена гимнастика!
И понеже успехът е процес, не е само краен резултат, можем само да кажем, че този процес при младата смяна в българската художествена гимнастика вдъхва огромен оптимизъм, надежда и вяра, че ни предстои да изживяваме все по-голяма радост и гордост от играта и постиженията на нашите момичета!

Общо десет медала (шест златни, два сребърни и два бронзови) спечелиха българските състезателки Стиляна Николова, Радина Томова, Катрин Цонева и Валерия Ватова при девойките и при жените на международния турнир по художествена гимнастика в Корбей Есон (Франция).
При жените Катрин Цонева взе златен медал на топка, след като получи оценка 21.600 точки. На обръч тя остана пета със 17.800 точки, след като допусна неточности.
Валерия Ватова спечели среброто на обръч с 20.050 точки и зае четвърто място на топка с 19.550 точки.
На обръч победителка стана Арина Романова (Русия) с 20.200 точки.
На бухалки Ватова спечели златото с 20.300 точки, а Цонева зае второто място с 19.500 точки.

Снимка на Българска федерация художествена гимнастика  - Официална страница.


На лента Катрин Цонева е четвърта със 17.350 точки, Валерия Ватова е пета с 16.250 точки.
Така Ватова завършва със злато на бухалки и сребро на обръч, а Цонева има златно отличие на топка и сребро на бухалки.
На лента шампионка стана Анна Иванова от Русия с 18.850 точки.
Българките Стиляна Николова и Радина Томова спечелиха общо шест медала (четири златни и два бронзови) при девойките.
Николова, която вчера завоюва златото в многобоя, днес стана шампионка на въже с 18.150 точки и на топка с 20.350 точки. Тя се нареди трета на лента със 17.000 точки и четвърта на бухалки със 17.700.
Другата българка Радина Томова спечели златото на финала на лента със 17.450 точки и взе бронз на въже с оценка 17.200 точки. Освен това тя се класира шеста на топка с 15.650 точки и шеста на бухалки със 17.150 точки.
Томова завърши пета в многобоя вчера.
Победителка на бухалки стана рускинята Анна Попова с 18.650 точки.
Статитиката от тзои турнир говори красноречиво, но зад тази статистика стои толкова много труд, ентусиазъм и себераздаване, които е трудно да се опишат с думи.
Отборът на България получи купа за класиране на второ място по нации (награждаване на девойки плюс жени), първи се нареди отборът на Русия, а трети – домакините от Франция.
Първо браво на децата – те са все още без особен опит на големи турнири, но показаха такава устойчивост и желание за изява, които ако запазят в себе си, ги чакат фантастични спортни успехи!
Поздравления за Бранимира Маркова – главен мениджър на национален отбор – жени (индивидуално), за Белла Каратанчева (личен треньор на Валерия Ватова), за Валентина Иванова – старши -треньор на национален отбор-девойки, която впрочем направи композициите и тренира и Катрин Цонева, за Райна Тошева, която е личен треньор на Стиляна Николова.
Поздравления за нашия съдия на турнира, „златното момиче“ Християна Тодорова!
Изключителен тим, обстановка в залата, която предразполага само и единствено към творчество, работа и ползотворна конкуренция!
Този екип определено вярва в идеите си!
Моторът на екипа, президента на федерацията Илиана Раева не просто е заложила на най-добрия екип, самата тя работи със страст и умее да вдъхновява всички в залата да изпитват същото!