David Rudisha

Една легенда в леката атлетика се изгуби през поледните три години. Става дума за двукратният олимпийски шампион на 800 м Давид Рудиша. Според мнозина специалисти той надмина Юсеин Болт на Иргите в Лондон през 2012 г. 31-годишният състезател със сигурност е доста променен за тези 3 години, след като подобри свтовния рекорд на 1,40.91 мин. Така той грабна олимпийското злато, а след 4 години в Рио де Жанейро го защити. Дълга контузия го извади от строя. Това е официалната информация, ноа има и доста неофициална…..От 4 юли 2017 г Рудиша не се е състезатал. През това време той трябваше да се справя с доста проблеми. Основният беше семеен. Той трябваше да се раздели със съпругата си. След това дойде друга злина-загина баща му Даниел, също олимипйски медалист. През това време Рудиша качва доста килограми. Всъщност късметът му дава втори шанс за живот. Миналото лято той беше много близо до смъртта. „Благодоря на Всемогъщия Господ, който ми подари живота отново“, написа тогава Рудиша, след като със своя автомил се удари в автобус в Керока на път за дома си.

View image on Twitter

Изваждат го от смачкания автомобил даже без драскотина. Сега Рудиша е свалил голяма част от излишните килограми, като е преодольл болката от случилите му се неща. Намалил е значително купоните и мисли отново за пистата. „Не съм изчерпал всичко. Все още има нещо в мен“, коментира той. Рудиша е един от 4-те мъже на планетата, който печели две последователни титли на 800 м на Олимипйски игри. Никой не е печелил три, камо ли последователно. Но нищо не се знае !? Въпросът какво може да се случи, ако старата магия се завърне, остава без отговор. Самият Рудиша на суахили постоянно си повтаря „Бавно, бавно….“.

„Имал съм толкова много неуспехи преди. Затова сега не бързам“, твърди той.

Титлата през 2012 година
David Rudisha celebrates winning the 800m at the Londond 2012 Olympics

Условията за работа в кенийската долина Рийф са спартански. Там Рудиша няма време за забавления. Има работа, но не и игра. Той се впечатли от изключителния режим на който се е постави Елиуд Кипчоге, световен рекордьор в маратона. Кипчоге и 30 други спортисти живеят в общежития в Капгатгат от понеделник до събота. Далеч от техните семейства и други разсейвания, които може да им даде животът. Всичко е толкова просто – тренираш, ядеж, почиваш, повтаряш.

Златото през 2016 година
David Rudisha

„Дисциплината на Елиуд е изключителна“ – казва Рудиша. „Ако се върнете назад към това което си правил, Елиуд може да ви даде своя план за обучение за последните две, три години. Не мисля, че имам нещо подобно“, твърди той.

„Това не е моят начин. Аз го правя страстно. Бягането е нещо, на което понякога трябва да се наслаждаваш. Трудно е, но просто трябва да се наслаждаваш и трябва да го направиш да изглежда забавно“, казва Рудиша.

„Щастлив съм“, казва Рудиша. „Пропуснах да тренирам през последните две години. Спортът е това, което обичам в живота си. Винаги, когато съм навън и тренирам, имам чувството, че правя това, което наистина обичам, и съм страстен за това.
Знам, че съм пропуснал някои от най-добрите си години и контузията ме е ограбила. Но гледам напред“, е заключението на звездата.